Ana Sayfa YAŞAM 14 Mayıs 2018

İz bırakan Karadenizli kadınlar buluştu

Rize Dernekler Federasyonu (RİDEF) Kadın Kolları, ‘Anneler Günü’ne özel “KaradenİZ Bırakan Kadınlar” temalı bir program düzenledi. RİDEF Kadın Kolları Başkanı Ayşe Morgül’ün öncülüğünde Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen geceye AK Parti İstanbul Milletvekilleri Ahmet Hamdi Çamlı ile Osman Boyraz, RİDEF Genel Başkanı Recep Albayrak ve Rizeliler katıldı.

Programda RİDEF Kurucu Yönetim Kurulu Üyesi Esma Zorer, Sultanbeyli Belediye Başkan Yardımcısı Gülten Terzi, Tarihçi Yazar İlknur Bektaş, Gemici Kaptan Havva Kadıoğlu Yıldız, Edebiyatçı Yazar Ayşe Kadıoğlu Yıldız, gecenin anlamına binaen ödüle layık görüldüler.

Milletvekili Ahmet Hamdi Çamli ile RİDEF Genel Başkanı Recep Albayrak birer konuşma yaptılar.

BAŞKAN MORGÜL, KARADENİZ KADININI ÖZETLE ANLATTI

Anneler Gününe özel programda bir konuşma yapan RİDEF Kadın Kolları Başkanı Ayşe Morgul, “Çok kıymetli misafirlerimiz bizler metropol şehirlerde yaşarken köklerimizin geldiği topraklara sımsıkı sarılmış, Karadeniz kadınları olarak anneler günü vesilesiyle annelerimizi yad etmek istedik.

Her bir Karadeniz kadınının, annesinin hayat hikayesi okunacak birer efsanedir. Hayat mücadelesinde canını dişine takan bu analar, İbn-i Haldun’un dediği gibi coğrafyasının kaderini kendine kader edinmiştir.

Yağmurun başkentinde, ulaşılmaz sanılan yaylalarına öyle güzel uyum sağlamıştır ki; bunu orada doğup büyümeyenlere ne kadar anlatsanız da anlamazlar. Masal gelir başkasına.

Ya da çok sanatsal bir fotoğraf, yaylada doğum yapmış ineğinin yavrusunu sepetine koyup sırtında köye taşıyan Emineler, Fadimeler takdir de beklemezler kimseye eyvallahı yoktur onların.Sabah, şafak sökmeden elinde orağıyla bağına bahçesine giden kadınlarımız, beşikteki bebeğinin uyanacağı saate ayarlı içgüdüsüyle evine dönerken, analığının hakkını sonuna kadar verir.

Rize kadını gelişime kapalı değildir. Eğitim denildi mi kızlarına öncelik veriyorlar artık. Dünya’daki gelişmeleri üstün zekâlarıyla yorumlayan, en pratik çözümleri yine bizim kadınlarımız sunar, cesurca çekinmeden söyler fikrini.

Karadeniz kadını. Korku nedir bilmez, cesareti dillere destan olmuş, çalışkanlığı Anadolu’ya örnektir.  Hamsinin suyundan bile aş yapmayı bilir. Yeri gelir belinde silahı erkek gibidir, yeri gelir adına türküler yazılan pembe yanaklı bir yayla kızı, yüreğini erine bağlamış nazenin bir gelindir. Kendine yakışanı yapmıştır hep. Hiçbir işten erinmemiştir” dedi.

Konuşmalar ve ödül törenin ardından Cumhurbaşkanlığı Türk Müziği Devlet sanatçısı Recep Alper Çevirel, katılımcılara iz bırakacak bir konser verdi.

 

 

 

selyus