Ana Sayfa YAŞAM 8 Aralık 2022

Özgür Demirtaş’ın takipçilerinin 9’da 8’i bot hesap çıktı (!)

4,5 milyon takipçi sayısıyla sosyal medyada fenomen hale getirilen Prof. Özgür Demirtaş’a robotlar destek veriyor. Amerikan hayranı ünlü profesörü takip eden 9 hesaptan 8’i robot çıktı.

TRT Haber’in haberine göre Dolar merkezli küresel sömürü düzenine bir alternatif sunamayan Amerikan hayranı ekonomist Özgür Demirtaş, Twitter’da takipçi sayısını artırmak için robot hesaplardan yararlanıyor. Ekonomik gelişmelere dair yorumlar yapan Demirtaş’ın 4,5 milyonu bulan takipçilerinin 9’da 8’i sahte çıktı.

Çarpıcı tabloya dikkat çeken isim bir süre önce Demirtaş’la polemik yaşayan akademisyen Çetin Kaya Koç oldu. TÜBİTAK araştırmacısı Koç, Özgür Demirtaş’ı takip eden profil kitlesini inceleyerek yaptığı paylaşımda, sözkonusu hesabı takibe alanların büyük çoğunluğunun sahte olduğunu dile getirdi.

Koç’un iddiasına göre, Demirtaş takipçisi her 9 hesabın 8’i ölü hesaplardan oluşuyor; yani onları ne takip eden var ne de onların takip ettiği herhangi biri… Üstelik bu hesaplardan şimdiye dek hiçbir mesaj da paylaşılmamış. Bu durum, takipçi kitlelerini artırmak isteyenlere para karşılığı hizmet sunan ajansların çalışma yöntemini bir kez daha gözler önüne serdi.

Twitter’da otomatik oluşturulan milyonlarca hesap, ‘ödemenin tahsil edilmesinden sonra’ birkaç merkezden aynı anda yönlendirilerek belli bir kişiye takipçi yapılıyor ve böylelikle bu kişinin sosyal medyada popülaritesinin artması sağlanıyor. TRT Haber

İŞTE BALONUN KANITI

Özgür Demirtaş’ın oldukça şişmiş durumdaki balonuna ilişkin yazdığı mesajda Çetin Kaya Koç, yaptığı incelemeye dair bulguyu gösteren görselle birlikte şu notu düştü:

“Özgür Demirtaş’ın ilk 9 izleyici hesabı ve her bir hesabın profili. Bu hesapların 8 tanesi 0 takipçi & 0 tweet atmış. Sadece 1’i gerçek. Gerçek takipçi sayısı 1/9 oranında; 4,5 milyonla çarparsanız 500 bin eder. Bu mantıklı bir sayı. Diğerleri bir organizasyon tarafından üretiliyor.

Başka bir deyişle 8 sahte hesap 1 gerçek hesabı çekmek için yem olarak kullanılıyor. Bu şahıs bir aktör ve oldukça bilgisiz, kibirli ve kötü bir aktör. Oynadığı rol bitince ücretini alıp kaybolacak. Yeni aktörler getirecekler.”

selyus