Ana Sayfa YAŞAM 2 Nisan 2018

Tebessüm Kahvesi’nde Otizm Farkındalık Günü buluşması

Üsküdar Belediyesi, “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” vesilesiyle Down Sendromlu gençlerin hizmet verdiği Tebessüm Kahvesi’nde ‘Otizmli olmak başarılı olmaya engel değil’ diyen Birsen Başar’ı ve Rabia Aytek’i ağırladı.

Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Zekeriya Şanlıer, “2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü” sebebiyle bir dizi etkinlikler yapmaya başladık. Önemli günlerde topluma farkındalık oluşturacak etkinliklere ev sahipliği yapmak bizim için çok önemli. Bugün de geçen sene İz Bırakan Kadınlar’a davet ettiğimiz Birsen Başar’ı ve aynı zamanda Rabia Aytek ağırlıyoruz. Otizmli olup neler başarılabileceğine dair bu iki kardeşimizi sizlerle buluşturmaktan memnuniyet duyuyoruz” diye konuştu.

Uzun yıllardır otizm konusunda çalışmalara imza atan Hollanda doğumlu Birsen Başar bugüne dek Türkiye’de ve Hollanda’da sayısız konferansa katılarak, otizmle ilgili kitaplar yazdı. Breda Belediyesi’nde çalışan Birsen, “Bana 10 sene önce otizm teşhisi kondu. Ben otizmli olsam bile benim zekamda bir problem yok. Tıpkı yaşıtlarım gibi düşüp, hareket edebiliyorum ama duygusal zekada onlardan biraz daha gerideyim. Üniversite bitirmiş olmama rağmen kendi pozisyonumda işe girip çalışamıyorum. Otizmli olduğumu öğrendiğim için  mutluyum çünkü artık bazı şeylerin neden kaynaklandığını biliyorum. Herkesin mükemmel mi olması lazım? Mükemmel olmak nedir ki, nerede yazıyor bu? Otizmi topluma kabullendirmek ve otizmli vatandaşların da toplumda yerini alabilmeleri için mücadele etmeye devam edeceğim. Ben artık pencereden insanları seyretmek istemiyorum, onlarla beraber olmak istiyorum,” dedi.

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda 4 sene batı müziği eğitimi alan 22 yaşındaki otizmli Rabia Aytek, 22 enstrüman çalabildiğini dile getirdi. Devlet Konservatuvarı’ndan ayrılıp Türk Sanat Müziği’ne geçiş yapan Rabia Aytek, “Türk Sanata Müziği camiasının kabul ettiği ilk ve tek otizmliyim. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesi’nin müzik bölümünden mezun oldum. Gitar, keman, piyano, kanun, klarnet, bağlama, çello, vurmalı çalgılar gibi enstrümanlar çalıyorum ve aynı zamanda şarkı söylüyorum. Şu anda üniversite mücadelesi veriyorum. Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’na otizmli olduğum gerekçesiyle kabul edilmiyorum” dedi.

selyus