Ana Sayfa YAŞAM 26 Aralık 2015

Ümraniye’de medya tahlili yapıldı

Ümraniye Belediyesi, zengin içerikli kültürel etkinlikleriyle Ümraniye ve çevre ilçelerden gelen sanatseverleri ağırlamaya devam ediyor. Medya Tahlilleri seminerleri kapsamında Yazar Sadık Yalsızuçanlar ve Sinema eleştirmeni İhsan Kabil’in gerçekleştirdiği “Sinema, Televizyon ve Kutsal” konulu anlatıyı katılımcılar ilgiyle takip etti.

Medya dünyasına ilişkin konu ve konukların yer aldığı “Medya Tahlilleri” programlarının bu ayki konukları;  TRT Televizyonu emekli yapımcılarından yazar Sadık Yalsızuçanlar ile İstanbul Kültür A.Ş. sinema etkinlikleri yöneticisi ve Star Gazetesi sinema yazarı İhsan Kabil’di. Ümraniye Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen  “Sinema, Televizyon ve Kutsal” konulu söyleşiye Ümraniye Belediye Başkan Yardımcısı Mesut Özdemir, birim müdürleri ve çok sayıda dinleyici katıldı. Programda Türk sinemasının yerellikle ilgili duruşu, son dönem filmleri üzerinden ele alındı. Televizyon, izleyici psikolojisi ve TV kültürünün hakikatle olan ilintisi ise programda irdelenen diğer konular oldu.

Sinema ve televizyonun temel fonksiyonlarına değinen İhsan Kabil, Türkiye’nin geçirdiği toplumsal, siyasi ve ekonomik değişimlerin sinema sektörüne yön veren başlıca unsurlar olduğunu belirtti. İzleyiciyi yerelliği önceleyen nitelikli ürünlerle beslemenin mümkün olduğunu söyleyen Kabil, geleneksel İran resim sanatına yaslanan günümüz İran sinemasının bu konuda kayda değer bir örnek oluşturduğunu belirtti.

Konuşmasına kendi yapımcılık serüveninden örneklerle başlayan Sadık Yalsızuçanlar ise Sinema ve televizyonun temel belirleyicisinin seyirci beklentisi olduğunu ifade etti. “Nadiren de olsa sinema yönetmeni; Tarkovsky gibi, sadece bir seyirciye mektup yazar gibi film yapabilir” diyen Yalsızuçanlar “Ama dizi yönetmeninin, tanımlanmış hedef kitlenin dramatik beklenti ve isteklerini fazlasıyla gözetmesi gerekir” dedi. 

Seyirci sorularının da cevaplandığı program çekilen hatıra fotoğraflarıyla son buldu.

selyus