Ana Sayfa YAŞAM 1 Mart 2016

Ümraniye’nin penceresinden Şubat’ın 28’i

Ümraniye’de 28 Şubat paneli düzenlendi. 28 Şubat 1997’de yaşanan post-modern darbe girişiminin yıldönümünde Ümraniye Belediyesi düzenlediği bu panelde, o tarihte yaşananları masaya yatırdı.

28 Şubat döneminde; başta muhafazakar kesime karşı başörtüsü yasağı gibi uygulamalar yürürlüğe girmiş, ikna odaları kurulup başlarını açmaları için zorlanmış ve çok sayıda kamu personeli işinden atılmıştı. Ümraniye Belediyesi de, 28 Şubat döneminin yıldönümünde Ümraniye Nikâh Sarayı’nda; “Şubat’ın 28’i” adlı bir panel düzenledi. Televizyon Programcısı ve Gazeteci Betül Soysal Bozdoğan moderatörlüğünde; İlahiyatçı ve Sosyolog Erol Erdoğan, Gazeteci- Yazar Yıldız Ramazanoğlu, Ekonomist Yrd. Doç. Dr. Mevlüt Tatlıyer ve Aktivist Fatma Aladağ’ın katılımıyla gerçekleşen panel, izleyiciler tarafından yoğun ilgiyle izlendi.

Panele; Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu, Ümraniye İlçe Müftüsü İlyas Yılmaztürk, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcıları Hakan Karataş, Av. Serap Eşit Elveren ve Türkân Öztürk, AK Parti Ümraniye Kadın Kolları Başkanı Mukaddes Bilgin, AK Parti Ümraniye İlçe Başkan Yardımcısı Serkan İnanoğlu, AK Parti Ümraniye İlçe Gençlik Kolları Başkanı Mustafa Yasin Çakar, meclis üyeleri, birim müdürleri, TÜGVA Yönetimi, Kadıköy Anadolu Erkek İmam Hatip Lisesi Müdürü Burhan Öztürk ile çok sayıda vatandaş katıldı.

 

28 Şubat sürecinde yaşanan olayları değerlendirerek açılış konuşmasına başlayan AK Parti Ümraniye İlçe Başkan Yardımcısı Serkan İnanoğlu, “O günleri unutmamalı ve unutturmamalıyız. 28 Şubat ülkemize büyük zararlar verdi. Bu zaten tarih damgasını vurdu. O vahşet post-modern darbe ayrıca okullarda okuyan kızlarımızın başlarının zorla açılmak istenmesi onlar üzerinde olumsuz etkiler bıraktı. Uzun yılar psikolojik tedavi gören kardeşlerimiz oldu. O darbeye direnerek büyük mücadele verenleri bugün hep teşekkürle ve duayla yad ediyoruz” dedi.

Ardından kısa bir konuşma gerçekleştiren Ümraniye Belediye Başkan Yardımcısı Türkân Öztürk ise, “Mazide hatırlamak istemediğimiz olaylar var. Ama ne yazık ki dimağımızda hep taze tutmamız gereken olaylar bunlar. O yüzden de, istiyoruz ki gençlerimiz yaşananları bilsin ve öğrensin. Çünkü biz buna davamız olarak bakıyoruz. Niyetimiz, vicdan edebiyatı değil. Yıllar önce nelerin yaşandığını daha doğrusu neden yaşandığını hepimizin bilmesini sağlamak. Bu sebeple katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür ediyorum” dedi.

Moderatörlüğünü Televizyon Programcısı ve Gazeteci Betül Soysal Bozdoğan’ın yaptığı “Şubat’ın 28’i” panelinde konuşmacılar; 28 Şubat 1997 tarihinde olağanüstü toplanan Milli Güvenlik Kurulu toplantısı sonucu açıklanan kararlarla başlayan ve irticaya karşı başlatıldığı iddia edilen sürecin, ordu ve bürokrasi merkezli bir süreç olduğunu söylediler. Türk siyasi tarihine geçen kararların uygulanması sırasında Türkiye’de siyasi, idari, hukuki ve toplumsal alanlarda yaşanan değişimlere neden olan bu süreçte yaşananların, post-modern darbe olarak da anıldığını belirttiler. Daha sonra konuşmacılar, dinleyicilerin sorularını yanıtlayarak, programı noktaladılar.

Son olarak konuşma yapan Ümraniye Kaymakamı Suat Dervişoğlu, “28 Şubat süreci, toplumumuzda travma etkisi yaratan bir gündür. 28 Şubat post modern darbesi, muhafazakâr halkımıza ve seçilmiş iktidarımıza karşı yapılmış büyük bir darbeydi. Geçmişi unutmadan, daha bilinçli ve daha dik bir toplum olarak geleceğe bakacağız. Organizasyonu yapan belediyemize ve çok değerli yetkili arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz” şeklinde konuştu.

 

selyus