Hüseyin YELKENCİ

İstanbul’dan Yansıyanlar

BUGÜN BİZİM GÜNÜMÜZ, TEBRİKLERİ ALAYIM

Türkiye’nin en zor, en meşakkatli, en tehlikeli ve bir o kadar da en zevkli mesleklerden olan gazeteciliğin yeri hep ayrıdır. Geçmişte büyüklerimiz mesleki hakları korumak için büyük mücadele verdiler.

Emeği geçen herkesten Allah razı olsun.

1961’den 1971 yılına kadar gazeteciler bayramı olarak kutlanan bu özel günümüz 1971 yılından itibaren “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” olarak kutlanmaya başlandı.

Gazetecilik mesleğinde ilkeli ve dürüst olmak çok önemli. Bu camianın bir fakiri olarak mesleğimi dürüstçe yapmanın gayreti içindeyim.

Bizim için para kesinlikle ikinci pandadır.. Bu güne kadar kalemimi satmadım, bundan sonra da satmayacağım.

İstanbul Takipte Haber Sitesi olarak Allah’a şükür iyi yerlere geldik. Bundan sonra siz okurlarımızın sahip çıkmasıyla inşallah daha da yukarılara doğru basamakları tırmanacağız…

Mesleğimizde yükselirken suni ve sahte işlerle uğraşmadan emek vereceğiz…

Bu vesile ile devlet, vatan, bayrak sevgisi olan, mukaddesatlarımıza saldırmayan, kalemini satmayan ve mesleğini dürüstçe yapan tüm meslektaşlarımın “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”nü tebrik ederim…

10 OCAK GAZETECİLER GÜNÜ NASIL DOĞDU?

Türk basın tarihinde gazetecilerin hakları 10 Ocak 1961’de alındı.

4 Ocak 1961’de kabul edilen ve basın çalışanlarının bazı haklar ve yasal güvence sağlayan “212 sayılı kanun” adlı düzenlemenin Resmi gazetede yayınlanışı nedeniyle 10 Ocak günü kutlama günü olmuştur.

Bu yasa ile kendilerine yüklenen sorumlulukları kabul etmek istemeyen 9 gazete patronu (Akşam, Cumhuriyet, Dünya, Hürriyet, Milliyet, Tercüman, Vatan, Yeni İstanbul ve Yeni Sabah) 212 sayılı yasanın ve Basın İlan Kurumu’nun oluşmasına ilişkin 195 sayılı yasanın mesleki sakıncalar doğuracağını iddia eden bir ortak bildiriye imza atarak gazetelerini 3 gün kapadıklarını duyurmuşlardır. “Dokuz patron olayı” olarak basın tarihine geçen bu gelişme üzerine gazeteciler, boykot boyunca “Basın” adlı bir gazete yayımlamaya karar vermişlerdir.

Basın gazetesi 11 Ocak günü yayına başladı ve üç günlük boykot sırasında düzenli olarak yayını sürdürdü. Çalışan Gazeteciler Günü, bu olayın bir sonucu olarak ortaya çıktı. 10 Ocak, “Çalışan Gazeteciler Bayramı” olarak kutlanmaya başladı ve 1971’de “Çalışan Gazeteciler Günü” halini aldı.

İlginizi çekebilir

DEVRİMLER GEÇİYOR İÇİMDEN

DEVRİMLER GEÇİYOR İÇİMDEN

selyus