Lerzan Tuğba ŞAHİN

Bir Varmış Bir Yokmuş

EKONOMİ, FAİZ ORANLARI VE IMF BORCUMUZA NE OLDU?

Sancılı ve toplum olarak yorgun düştüğümüz, yıldırılmaya terkedilmişçesine karamsarlığa sürüklendiğimiz bir zamandı.Şimdi o günlerle bugünü kıyaslayın

EKONOMİ, FAİZ ORANLARI VE IMF BORCUMUZA NE OLDU?

Zor günlerdi..

Sancılı ve toplum olarak yorgun düştüğümüz, yıldırılmaya terkedilmişçesine karamsarlığa sürüklendiğimiz bir zamandı. Şimdi o günlerle bugünü kıyaslayınca uçurumlar görüyoruz arada,özellikle de ekonomik gelişme ve büyüme göstergelerini incelediğimizde.

O zamanlar bugünkü gibi bankalardan kredi kullanmak ve kredi kartı sahibi olmak her kişiye nasip olmuyordu. Öyle ki ihtiyaç kredisi başvurusu kabul edilenler de %5 ve üzeri faiz oranlarına boyun eğmek zorundaydı yani şimdiki gibi %1’in altında faizle kredi kampanyaları, kobilere, girişimcilere destek tarzında hoş seçenekler de yoktu. Basit bir örnekle, bugün nakit sıkıntısı çeken bir şirket herhangi bir bankadan kredi kullanarak ve akıllı adımlar atarak ayakta durabilir, ancak az önce bahsettiğim, faizlerin de uçmuş olduğu 2002 yılı ve öncesindeki krizden nasiplenmiş sancılı süreçlerde bu olanaklar yoktu.Esnafa yönelik kredi faiz oranları %52’lerde geziyordu ve küçük esnaf kredilerinde üst limit 5 bin liraydı.Peki ya şimdi? Küçük esnafın kredi faiz oranı %5’lere indirilirken, kredi üst limiti ise 125 bin liraya kadar çıkartıldı.

Hazır gelişmelerden bahsederken, memur maaşlarındaki farkı atlamak olmaz.2002 yılında aile yardımı dahil en düşük memur maaşı 392 lira iken, bugün en düşük memur maaşı 1818 lira yani aradaki artış oranı yaklaşık %363,9.Memur artık rahat nefes alıyor.184 lira olan Asgari Ücret ise bugün %319,5 artış oranıyla 773 lira. Ve inanıyorum ki bu oran bundan sonra daha üst seviyelere ulaşacaktır.

Ekonomik anlamda varılan en güzel noktalardan biri ise IMF’ye olan borçlanmanın mucizevi seviyelere gelmesi. Düşünsenize 1958 yılından beri borçlandığınız ve sanki hiç bitmeyecekmiş gibi gelen bir yumak! IMF’ye23,5 milyar dolar borçlu bir ülkeden 900 milyon dolar borçlu ve 2013 yılının Mayıs ayında bu borcu da bitmiş olacak bir ülkeye. Evet sayın Maliye Bakanımız Mehmet ŞİMŞEK’in de dediği gibi Mayıs ayı itibariyle Türkiye, IMF’ye olan borcunu sıfırlamış bir ülke olarak aynı zamanda sınıf atlamış da bir ülke olacak.Buna mucize diyebiliriz;halkın iradesinin cesaretledirilmesi ve önemsenmesiyle ortaya çıkan bir mucize.Ayrıca yine Sayın ŞİMŞEK’in belirttiği gibi eskiden maliye 100 lira vergi topladıysa 86 lirasını devletin iç ve dış borç faizine ödüyorken şimdi bunun sadece 17 lirasını iç ve dış borç faizine ödüyor.Peki ya aradaki fark?aradaki fark ise bizlere diğer alanlarda da daha fazla kaynak aktarmaya ayrılıyor.

Tüm bunlar Türkiye’nin ekonomideki büyümesinin resmini ortaya çıkaran başlıca noktalar ve daha sıralayıp kıyaslayacağımız birçok başlık var.Önümüzdeki günlerde diğer kısımları da ele almak dileğiyle..

Lerzan Tuğba ŞAHİN

İlginizi çekebilir

KEMAL BEY NEDEN GOL ATAMIYOR!

KEMAL BEY NEDEN GOL ATAMIYOR!

selyus