Ertuğrul Müyesseroğlu

Dijital Dünya

Trafik Kazaları İçin Bir Fikrim Var!

Trafik kazalarının özellikle tatil dönemlerinde gözle görülür bir şekilde artığını görüyoruz. Geride bıraktığımız 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde gerçekleşen trafik kazalarından ötürü maalesef 142 kişi hayatını kaybederken 859 vatandaşımız yaralandı.

Peki genel durum ne?

Ülkemizde trafiğe kayıtlı 22 milyondan fazla araç bulunuyor. Bu araçlardan her gün ortalama 3.000’i trafik kazalarına karışıyor. TÜİK rakamlarına göre trafik kazalarında sadece 2017 yılında 7.427 vatandaşımız hayatını kaybetmiş. Trafik kazalarının ekonomimize maliyeti ise yıllık 5 milyar doları geçiyor. Son dönemde Ekonomik açıdan sıkıştırılmaya çalışılan ülkemiz için ziyan olan bu rakamın ciddi bir miktar olduğunu söyleyebiliriz.

Trafik Kazalarının Sebepleri!

Trafik kazalarının sebeplerini araştırdığımızda ise ülkemizde gerçekleşen trafik kazalarının nedenleri arasında alkollü araç kullanımı ile aşırı hızın başı çektiğini görüyoruz. Bunun yanında trafik kurallarına uymama ve dikkatsizlik yine en büyük kaza nedenleri arasında geliyor. Can ve mal kaybına yol açan bu kazaları azaltabilmek için hiç kuşkusuz birçok çalışma yapılıyor ve bu çalışmalara da muhtemelen çok ciddi bir kaynak ayırmak zorunda kalıyoruz. İşin bir diğer boyutu da trafik cezaları, sadece 2017 yılında kesilen toplam trafik cezası 347 milyon lira olmuş. Gördüğünüz gibi tablo oldukça sıkıntılı.

Trafik Kazalarını Azaltmak Mümkün Mü?

Bunun cevabı tabiki evet daha iyi eğitim, daha sıkı denetim gibi birçok şey sayabiliriz. Fakat burada benim biraz farklı bir önerim bulunmakta özellikle aşırı hız konusunda daha radikal çözümler üretebileceğimizi düşünüyorum. Bildiğiniz üzere satın aldığımız araçların hız göstergeleri 180, 220, 280, 320 vs birbirinden farklılık göstermekte halbuki ülkemizde en yüksek hız limiti (otoyol) 120 km bunun üstünde hız yapılması yasak ve cezai yaptırımı bulunuyor.

Peki neden ülkemizde üretilen ve satılan araçların hız göstergeleri bu yasa baz alınarak belirlenmesin? Yasa koyucularımız madem bu ülkede hız sınırı 120, satılan araçlarda 120’yi geçmesin demesin? Böylelikle hız aşımı kaynaklı kazaları azaltmış olmaz mıyız? Otoyollara koyduğumuz radar, eds vb cihazlara gerek kalmayacak olması ve sağlanacak yakıt tasarrufu gibi birçok faydasını da bir düşünün!

Üreticiler Kabul Eder Mi?

Ne kadar saçma üreticiler sadece Türkiye için bunu neden yapsın? diyorsanız aynı üreticiler Birleşik Krallık (İngiltere) için direksiyonu sağ tarafta olan araç üretebiliyor. Aslında bunu düşünmemize bile gerek olmamalı! Müşterinin taleplerini yerine getirmeyecek üretici olduğunu düşünmüyorum. Hele ki Türkiye’nin Avrupa’da en çok araç satışı yapılan 6. ülke (750+ bin) olduğunu düşünürsek varsın taleplerimizi yapmak istemeyen yapmasın ve Türkiye piyasasından çekilmeyi göze alsın.

Öncelikli Araç Uygulaması

Ambulans, itfaiye, polis vb ayrıcalık gerektiren araçlarda hız limitleri tabiki farklı belirlenebilir. Böylelikle çok daha güvenli ve hızlı olaylara müdahale şansı doğacaktır.

Araçların göstergeleri 180 ya da 320 olmaya devam ettiği sürece sürücünün 120’nin üzerine çıkmaması için ceza, radar vb önlemler almanın sorunu azaltmaya yetmeyeceğini düşünüyor ve takdiri size bırakıyorum.

selyus