Volkan ÖZTÜRK

Dünden Bugüne

ZEKA GELİŞTİRME TEKNİKLERİ

Zeka geliştirme teknikleri / yöntemleri / oyunları bir arayışın başlı başına sektör haline gelmiş sonucu.

Zeka geliştirme teknikleri / yöntemleri / oyunları bir arayışın başlı başına sektör haline gelmiş sonucu. Fakat küçük alıştırmalarla gündelik işlerinizi yaparken bile zekanızın gelişimine katkıda bulunabilirsiniz. Nasıl mı? Başlayalım o zaman.

1. Ters el alıştırması

Her zaman kullandığınız elinizin yerine, saçınızı diğer elinizle tarayın, dişinizi diğer elinizle fırçalayın, muslukları diğer elinizle kapatın. Ve daha sayamayacağımız birçok rutin alışkanlığınızı bu şekilde yaparsanız beyninizin kullanmadığınız diğer yarısını da harekete geçirmiş olursunuz.

2. Çocuk oyunu alıştırması

İşe, okula, kursa nereye giderseniz gidin tıpkı bir çocuk gibi, sonsuz bir merakla bakın, dinleyin, koklayın, dokunun. Bunları yapmak çok ender yaptığınız bağlantılarınızı canlandırır ve beyin kapasitenizi arttırır. Duyu organlarınızın ne kadar fazlasını kullanırsanız hafızanız da o kadar canlı kalacaktır.

3. Harf alıştırması

Elinize bir gazete ve fosforlu bir kalem alın. Çift yazılmış harflerin üzerini çizin. Mesela çift ‘a’ ve ‘b’ harflerinin üzerini çizin. Bu şekilde konsantrasyonunuzun ne kadar uyarıldığınız hissedeceksiniz. Zihniniz canlanacaktır.

4. Polisiye Alıştırması

”Dün akşam neredeydim, ne yedim, ne yaptım, kiminleydim? ” gibi polisiye sorularını kendinize devamlı sorun ve cevaplayın. Böylelikle yaptıklarınıza karşı dikkatinizi geliştirebilirsiniz.

5. Asker yürüyüşü alıştırması

Asker yürüyüşü gibi olduğunuz yerde hareket edin. Sol bacağınızı her kaldırdığınızda, önce sağ elinizle, sonra sol elinizle dizinize dokunun. Böyle çaprazlama hareketlerle beyninizin her iki tarafını kullanmış olursunuz.

6. Ressam alıştırması

Şimdi burnunuzun tam ucunda bir fırça olduğunu hayal edin. Bu fırçayla en çok sevdiğiniz renkle yatay bir sekiz çizin. Eğer zihniniz yorgunsa bu çizim hareketi anında canlandırma etkisi yapacaktır. Ayrıca stresle baş etmeye bire bir olduğu kanıtlanmış.

7. Ajan Alıştırması

Bu alıştırmayı daha çok sokakta yapacaksınız. Çevrenizi gözlemleyin, otomobil plakalarına bakın, harflere dikkat edin ve gördüğünüz harflerden anlamlı kelimeler oluşturmaya çalışın. Bu benim en sık yaptığım şeydir. Kelime haznenizin gelişimine katkısı olacaktır.

8. Resim alıştırması

Bu alıştırmayla o herkesin başına dert olan alışveriş listelerini bile kolayca ezberleyebilirsiniz. Bunun için kalem kağıt alın ve kağıdın üzerine mum, kaktüs, yonca gibi semboller çizin. Her resim bir sayıyı sembolize ediyor. Ardından sembolleri sayılara göre ezberleyin. Bu alıştırmayla, zihninizde listeler oluşturmayı kolay başarırsınız.

9. Otobiyografi alıştırması

Şimdi şöyle düşünün, hayat hikayenizi yeniden yazmanız gerekiyor. ( Ah kim istemez ki değil mi ? 🙂 ) Bu işe, gittiğiniz ilk okulu baz alarak başlayabilirsiniz. Arkadaşlarınızı, onların suratlarını, sınıfınızı, sınıfın düzenini vs.

10. Hipnoz alıştırması

Özellikle çok stresli olduğunuzda olumlu kelimelerden yardım almaya bakın. Olumsuz düşünceleri bu şekilde yok edebilirsiniz. Mesela, “Benim için gerekli olan her şeyi biliyorum ve çok sakinim” cümlesini tekrarlayabilirsiniz.

selyus