Ana Sayfa ÇEVRE 12 Nisan 2019

Pendik’te “Sıfır Atık Projesi” yaygınlaşıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının sürdürdüğü “Sıfır Atık Projesi” Pendik’te yaygınlaşıyor. Pendik Belediyesi 7 yıldır sürdürdüğü Atık Yönetimi Sistemini revize ederek Sıfır Atık Projesine geçiş yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından sürdürülen “Sıfır Atık Projesi” tüm yurtta olduğu gibi Pendik’te de yaygınlaşıyor. Kentteki kamu kuruluşlarının neredeyse tamamı Sıfır Atık Projesi’ne geçiş yaptı. Pendik Belediyesi ise 7 yıldır başarıyla sürdürdüğü Atık Yönetimi Sistemi’ni revize ederek Sıfır Atık Projesine entegre etti. Konuyla ilgili Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi’nde belediye personeline yönelik sunum yapılarak süreç hakkında ayrıntılı bilgi verildi.

BELEDİYEDEKİ ÇÖP KOVALARININ YERİNİ ATIK KUMBARALAR ALIYOR

Ambalaj Atığı Ayrıştırma Tesisi, Atık Getirme Merkezi, atık yağ toplama gibi bir çok geri dönüşüm projesi ve yatırıma imzasını atan Pendik Belediyesi “Sıfır Atık Projesi”yle birlikte binalarındaki çöp kovalarını kaldırarak yerine sıfır atık kumbaraları yerleştiriyor. Kumbaralar sayesinde ambalaj, organik ve diğer atıklar kaynağında ayrıştırılmış olunacak. Böylece geri dönüşüm maliyetleri düşürülmüş olunacak. Bunun yanı sıra tüm müdürlüklerde bir ya da iki kişi süreçten sorumlu olacak.

SIFIR ATIK PROJESİ NEDİR? KAZANIMLARI NE OLACAK?

2017 yılında başlayan “Sıfır Atık” Projesi; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılması, oluşan atık miktarının azaltılması, etkin toplama sisteminin kurulması ve nihayetinde atıkların geri kazanılmasını sağlayan Türkiye genelinde uygulanan bir hedef olarak nitelendiriliyor.

Projeye şimdilik Pendik’teki kaymakamlık dahil tüm kamu kuruluşlarının neredeyse tamamı geçmiş durumda. Proje, kent genelinde tamamen yaygınlaştığında toplanan tonlarca atık, Pendik Belediyesine ait Türkiye’nin ilk ve tek tam otomatik Ambalaj Atığı Ayrıştırma Tesisi’nde ekonomiye kazandırılacak. Aynı zamanda çevre de korunmuş olunacak. 1 ton kağıt için 17 ağacın kesilmesi ya da 1 ton plastik için 16 varil petrolün tüketilmesi göz önünde bulundurulursa artan nüfus ve azalan kaynaklar bakımından Sıfır Atık Projesini önemi giderek artıyor.

selyus