Ana Sayfa EKONOMİ 21 Aralık 2014

İstanbul’da yaşam kalitesi her geçen gün artıyor

İstanbul’da 143 yıldır toplu ulaşımda önemli rol oynayan İETT, bu yıl “Toplu Ulaşım Haftası” etkinlikleri kapsamında “Uluslararası Ulaşım Teknolojileri Sempozyumu ve Fuarı’nın 7.sini düzenledi.

Taşyürek, “İstanbul’daki yaşam kalitesi de her geçen gün artıyor”

İstanbul’da 143 yıldır toplu ulaşımda önemli rol oynayan İETT, bu yıl “Toplu Ulaşım Haftası” etkinlikleri kapsamında “Uluslararası Ulaşım Teknolojileri Sempozyumu ve Fuarı’nın 7’ncisini düzenledi. Mega kentte yaşayan halkın konforlu ulaşımını sağlamak için her tür proje çalışmalarının olduğunu anlatan İBB AK Parti Grup Başkan Vekili Abubekir Taşyürek, “Belediye olarak çalışmalarımızı yaparken şehrimizin kaynaklarını ve kültürel birikimini toplu ulaşımı en mükemmel hale getirmek için verimli bir şekilde kullanıyoruz. Ve dolayısıyla İstanbul’daki yaşam kalitesi de her geçen gün artmaya devam ediyor” dedi.

Toplu Ulaşım Haftası kapsamında 19-20 Aralık tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Transist 2014 7. Uluslararası Teknolojileri Sempozyumu ve Fuarı kapılarını misafirlerine açtı. Programın açılışına, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi AK Parti Gurup Başkan Vekili Ebubekir Taşyürek, İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek ve İstanbul Vali Yardımcısı Fethi Yorulmaz’ın yanı sıra 60 firma ve kurum katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İETT Genel Müdürü Mümin Kahveci, “143 yıllık tarihimizde geleneksel hale getirdiğimiz organizasyon ve faaliyetlerin arasına ulaşım dünyasının zirvesi olan Transist Uluslararası Ulaşım Teknolojileri Sempozyumu ve Fuarı’nı da ekledik. Bu yıl yedinci kez toplu ulaşımın öncü isimlerini lider kuruluşlarını ve firmalarını bir araya getiriyoruz. Her yıl daha üst seviyeye taşıdığımız sempozyum ve fuarımız iki gün boyunca misafirimizi ağırlayacak. Organizasyona her yıl ülkemizden ve dünyadan birçok büyükşehir ve il belediyeleri, üniversiteler, akademisyenlerin yanı sıra deniz, kara, demiryolu ve raylı sistem ulaşımında ürün tedarikçilerimiz katılıyor” dedi.

TOPLU ULAŞIM ŞEHİRLERİN CAN DAMARLARINDAN BİRİNİ OLUŞTURUYOR

Özellikle İstanbul gibi metropollerde şehir hayatının zamanlaması ve ekonomik oluşuna dikkat çeken Kahveci,“Kentlerin nüfusu arttıkça toplu ulaşımın yenilikçi fikirler ve son teknolojinin kullanıldığı yapılandırmalarla desteklenmesi ve geliştirilmesi gerekiyor. Sempozyumumuz bu inovatif fikirlerin sunulup tartışıldığı, hem günümüze hem geleceğe ışık tutan bir rol üstlendi. Ulaşım sektöründe trendlerin ve iyileştirmeye açık alanların konuşulduğu, her yıl bir temanın belirlenerek akademisyenlerin ve sektör temsilcilerinin bir araya geldiği organizasyonumuz bu yıl Toplu Ulaşımda 4S: Smart (Akıllı) Safety (Güvenli), Simplicity (Kolay), Sustainability (Sürdürülebilir) teması ile gerçekleşiyor. Yolcularımızın seyehatlerini minumum sürede gerçekleştirecek zaman kazanmaları için akıllı ulaşım, toplu ulaşım hizmetlerinden rahat ve konforlu bir şekilde yararlanmaları için kolay ulaşım, kendilerinin ve sevdiklerinin sağlıklarını riske atmamaları için güvenli ulaşım ve toplu ulaşım hizmetini bugün en üst seviyede sunarken yarını tüketmeden ve yaşam kalitemizi artırmak için sürdürülebilir ulaşım oldukça önemlidir. İETT ulaşım sektöründeki yenilikleri ve gündemi takip eden bir kurum olmaktan bu yeniliklere yön veren ve gündemi oluşturan konuma gelmiştir. Yakıt tüketimini azaltarak hem ekenomiye katkı sağlamak hem de gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için CNG’li ve hibrit araçlara yönelmekteyiz Transist 2014’te bir ilki gerçekleştirerek toplu ulaşımın lider büyükşehirlerini belirliyoruz. Ödül törenimizde toplu ulaşımda mükemmellik, erişilebilirlik, sürdürülebilirlik, ekonomiklik, hizmet kalitesi, verimlilik, güvenli hizmet, teknoloji uygulama alanlarında 8 ayrı kategoride ödüller vereceğiz’’ ifadelerini kullandı.

İSTANBUL AVRUPA’DA ODAK ŞEHİR KONUMUNA GELDİ

Sempozyumun konuşan İBB Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı ise şehir yaşam kültürünü yaygınlaştırmak toplu ulaşım kültürünün yaygınlaştırılmasıyla mümkün olduğuna dikkat çekerek, “Bilgi paylaşımını ve yeniliklerin fark edilmesini sağlamak kent içi toplu ulaşım kültürünü yaygınlaştırabilmek için bir ortam hazırlamak için böylesine önemli bir sempozyumun katkısının çok önemli olmaktadır. Toplu ulaşımı yaygınlaştırmak aynı zamanda lastik tekerlekli toplu ulaşımdan raylı ulaşıma geçebilmek için hedeflenen kilometrelerin gerçekleştirilmesini sağlayabilmek için 2019’da 420 kilometrelik raylı sistem hedefine ulaşabilmek için hem ulaştırma bakanlığımız hem de yerelde İstanbul büyükşehir belediyesi aktif bir çalışma içerisinde. 3. köprü, 3. hava alanı, Marmaray ile iki kıtanın bir birine bağlanması ilse İstanbul Avrupa’da odak şehir konumuna geldi. Vatandaş memnuniyetini sağlamak ve şehrimizi geleceğe taşıyabilmek için çalışıyoruz’’şeklinde konuştu.

TOPLU ULAŞIMDA 4S TEKNOLOJİSİ

Transist 2014 7. Uluslararası Ulaşım Teknolojileri Sempozyumu ve Fuarı’nın bu yılki teması ise “Toplu Ulaşımda 4S: Smart (Akıllı), Safety (Güvenli), Simplicity (Kolay), Sustainability (Sürdürülebilir) olacak. İlk oturumunda çevreyi kirletmeyen ya da çevre kirliliğini minimum seviyeye indiren enerji türleri kullanılmasına yönelik “Değişen Dünya İçin Ulaşım Teknolojileri Trendleri”nin ele alınacağı sempozyum dört ana oturum ve bir keynote oturumdan oluşuyor.

NOSTALJİK OTOBÜSLER TRANSİST FUARINDA GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR

1968 yılında hizmet veren troleybüs “Tosun”u geçtiğimiz yıl orijinaline sadık kalarak yeniden üreten ve İstanbul trafiğine armağan eden İETT, bu yıl iki farklı nostaljik otobüsü fuarda ziyaretçiler ile buluşturuyor. İstanbul trafiğinde 29 yıl Bussing, 24 yıl Leyland ve 15 yıl Renault – Scemia hizmet vermişti. Otobüsler ilk olarak fuarda İstanbullu ile buluşuyor. Fuarın ardından 1927 model Renault – -Scemia, 1951 model Bussing ve 1968 model Leyland otobüsler İstanbul’da hizmet vermeye başlayacak.

“İSTANBUL’DAKİ YAŞAM KALİTESİ DE HER GEÇEN GÜN ARTIYOR”

İstanbul ve İstanbul gibi mega kentlerin en büyük sorunları olan ulaşım problemleri, çözümleri konulu bir konuşma yapan ve konuşmasında İstanbul için şimdiye kadar gerçekleştirdiği projeleri ve bundan sonraki yıllar için ise Mega kentte yaşayan halkın konforlu ulaşımını sağlamak için her tür proje çalışmalarının olduğunu anlatan İBB AK Parti Grup Başkan Vekili Abubekir Taşyürek, “Sevgili İstanbullular: Dünya şehirlerinin çoğunda ulaşım, büyük sorunların başında geliyor. Nüfusları arttıkça, çapları büyümeye devam ettikçe ulaşımla ilgili getirilen çözümler bir süre sonra yetersiz kalmaya başlıyor. Gelecekte dünya nüfusunun yüzde 70’inin yaşayacağı şehirler, diğer sorunlarıyla da baş ederek kendi çözümlerini üretmeleri gerekiyor. Bundan dolayı başta ulaşım olmak üzere birçok alanda yeni hedefler belirlemeleri gerekiyor. Ekonomisi canlı, işgücü kaliteli, inovatif çözümler üreten, kültür ve sanata yatırım yapan şehirler sorunlarını hızlı bir şekilde çözüme kavuşturuyorlar. İstanbul bu konuda dünya şehirlerine örnek olacak bir performans sergiliyor. Bizim planlarımız, networkumuz hazır. Hangi çözümlerle erişimi kolaylaştırabiliriz diye önümüzde bir yol haritası var. Bütün sistemleri birbirine entegre eden ve karayolu ile raylı sistemleri beraber kullanan bir ulaşım sistemi kuruyoruz. Çalışmalarımızı yaparken şehrimizin kaynaklarını ve kültürel birikimini toplu ulaşımı en mükemmel hale getirmek için verimli bir şekilde kullanıyoruz. Ve dolayısıyla İstanbul’daki yaşam kalitesi de her geçen gün artmaya devam ediyor” dedi.

“RAYLI SİSTEM AĞINI YÜZDE 320 GELİŞTİRDİK”

Toplu ulaşım sorunlarının çözümünün aynı zamanda çevre kirliliği, atık yönetimi, kaynak tasarrufu gibi sorunların çözümüne de etki edeceği bilinen bir gerçek olduğunu ifade eden Abubekir Taşyürek, “Bu sebeple yatırımlarımızın en büyük payını ulaşıma yapıyoruz. Ve dünyanın en iyi ulaşım sistemlerini inşa ediyoruz. Raylı sistem ağını yüzde 320 geliştirdik. Bugüne kadar yüzlerce kavşak ve yol yaptık. Onlarcası daha devam ediyor. Tünel yollar açtık. 1 saatte gidilen güzergâhları 5 dakikaya indirdik. Entegre bir ulaşım sistemi kurduk. Aktarma merkezleri inşa ettik. Tüm ulaşım sistemlerini birbirine bağladık. Toplu taşımada tek bilet dönemine geçtik. Metrobüs hattını 50 kilometreye çıkardık. Beylikdüzü-Söğütlüçeşme arasını 83 dakikaya indirdik. Bu yıl 7’ncisini düzenlediğimiz Transist 2014 Uluslararası Ulaşım Teknolojileri Sempozyumu ve Fuarı ulaşımın geleceğine ışık tutmaya devam ediyor. Birçok konuda kentlerin bakış açısını zenginleştiren bir organizasyon olduğunu özellikle vurgulamak istiyorum. Yurt içinden ve yurtdışından katılımcıları ile hem bilimsel bir yelpazede bizleri buluşturuyor, hem de sektörle ilgili yenilikleri takip etmemize olanak sağlıyor” şeklinde konuştu.

“ÖZELLİKLE İETT’Yİ TOPLU TAŞIMA HAFTASI’NI ANLAMLI KILDIĞI İÇİN TEBRİK EDİYORUM”

Toplu ulaşımın yaygınlaştırılmasını, tüm ulaşım türlerinin entegrasyonunda hızlı ve modern gelişmeler sağlanmasını teşvik ettiğini dile getiren Taşyürek, “Yolculukların kalite ve konforunun artırılması ve ücretlendirme teknolojilerindeki iyileştirmelerin sağlanmasında yeni fikirler geliştiriyor. Şehirlerin gelişiminde çok kritik bir noktada duran ulaşımın planlanmasında stratejik bir rol oynuyor. Bütün bunlar 21. Yüzyıl şehirlerinin nasıl olması gerektiğini bize gösteren hedefler. Bu yıl TRANSİST 2014’ün teması son derece güncel ve kapsayıcı. “Toplu Ulaşımda 4S: Smart (Akıllı), Safety (Güvenli), Simplicity (Kolay), Sustainability (Sürdürülebilir). Bizlere fikirleri ve bilimsel çalışmalarıyla ufuk açan değerli akademisyen ve bilim adamlarımıza özellikle teşekkür ediyorum. Organizasyonun düzenlenmesinde emeği geçen herkesi ve özellikle İETT’yi Toplu Taşıma Haftası’nı anlamlı kıldığı için tebrik ediyor, teşekkürlerimi sunuyorum. Organizasyona katılan ziyaretçilerimizi ve toplu ulaşıma değer katan, destekleyen misafirlerimizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum” diye konuştu.

NOT: İBB AK Parti Grup Başkan Vekili Abubekir Taşyürek’ın konuşmasının kaynağı, yenisöz gazetesi

 

Etiketler:
selyus