Ana Sayfa KÜLTÜR-SANAT 20 Ocak 2016

Akademi Nisa’da yoğun tempo

Ümraniye Belediyesi’nin kültür ve eğitim etkinliklerinden Akademi Nisa, 11. haftasında Ayla Ağabegüm ve Talha Uğurluel’i ağırladı. Ayla Ağabegüm’ün Yûnus Emre’yi, Talha Uğurluel’in ise “Osmanlı’da Kadın ve Kadın Sultanlar” konusunu anlattığı program, katılımcılar tarafından yoğun ilgi gördü.

Ümraniye Belediyesi’nin eğitim ve kültür etkinliklerinden Akademi Nisa, 11 haftadır Ümraniyeli hanımların gayret ve azmine sahne oluyor. Çok sayıda katılımcının her hafta alanında uzman akademisyen ve hocalardan, birbirinden değerli konularda bilgi aldığı Akademi Nisa’nın bu haftaki konukları, Ayla Ağabegüm ve Talha Uğurluel’di. Ayla Ağabegüm’ün Yûnus Emre’yi, Talha Uğurluel’in ise Osmanlı’da Kadın ve Kadın Sultanlar konusunu anlattığı dersler, dinleyicilere verimli bir gün yaşattı. Ümraniye Belediyesi Kültür ve Sanat Merkezi’nde gerçekleşen programa, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın eşi Saliha Can’ın yanı sıra, Ümraniye Belediye Başkan Yardımcıları Serap Eşit Elveren ve Türkân Öztürk, AK Parti Ümraniye İlçe Kadın Kolları Başkanı Mukaddes Bilgin, birim müdürleri ve çok sayıda Ümraniyeli hanım katıldı.

Ayla Ağabegüm’ün Yûnus Emre’nin hayatı ve şiir anlayışı hakkında zengin bilgi birikimini dinleyicilere aktardığı programda çok sayıda şiir okundu ve açıklandı. “Yûnus gibi şahsiyetlere her çağda ihtiyacımız var” diyen Ayla Ağabegüm, Yûnus Emre’nin hayatı ve devrindeki şahsiyetlerle ilişkisiyle alakalı rivayetleri anlattı. Yûnus Emre’nin yaşamla alakalı nasihat niteliğindeki şiirlerini okuyarak açıklayan Ağabegüm, Yûnus’un sevgi anlayışından ve insan ilişkilerinde tatlı dilin, gönül bağının öneminden bahsetti. Yûnus Emre’nin şiirinde bahsettiği ve telkin ettiği her şeyin Kur’an ve hadis kaynaklı olduğunu dile getiren Ağabegüm, “Yûnus, İslâmî anlayışı şiire açık bir Türkçeyle yerleştirebilmesiyle dinimizi ve dilimizi yaşatmak konusunda yüce bir şahsiyettir” dedi.

“Osmanlı’da Kadın ve Kadın Sultanlar” konusunu işleyen Talha Uğurluel ise, Selçuklu’daki hanımların devlette ve toplumsal hayattaki aktifliğini anlatarak konuşmasına başladı. Sonrasında Osmanlı Devleti’nde kadının yeri ve Osmanlı’daki kadın şahsiyetlerden bahseden Uğurluel, sultanlardan halka her sınıftan Osmanlı kadınının topluma yaptığı katkıları anlattı. Görseller ve tarihî mektuplardan örneklerle Osmanlı harem hayatı, kadın sultanlar ve gündelik hayatta kadınları anlatan Uğurluel, bugün ve tarihte kadınların sosyolojik konumundan örnekler de verdi. İstanbul ve Anadolu’da, tarihteki kadın şahsiyetler tarafından yaptırılmış mimarî eserleri ve bunların özellikleri ile yaptırılma hikâyelerini teferruatıyla anlatan Uğurluel, hanımların sorularını cevaplandırarak dersini sonlandırdı.

selyus