Ana Sayfa TARİH 7 Eylül 2022

Tarihçi, Araştırmacı Yazar İlknur Bektaş’a “Altın Kalem” ödülü

İstanbul Kanlıca Mihrabat Korusu’nda “Altın Kalem Ödülleri” gecesi düzenlendi. Gecede Tarihçi, Araştırmacı Yazar İlknur Bektaş, Manisa’nın “Gördesli Makbule” isimli kitabıyla Tarihi Roman Dalında ödüle layik görüldü.

Aldığı ödülle ilgili bir açıklama yapan İlknur Bektas: Milli mücadelenin kahraman kadınlarını 20 yıldır bilgi belge envanter ve kayıtlarını toparlayarak araştırıp biyografilerini romanlarını yazıyorum.

4.5 yıl süren araştırmamda gördesli makbuleye yaşadığı Coğrafyayı memleketinin koşullarını bir kadın olarak yaşadığı zorlukları ülkesini ve memleketini seven bu genç kızın 19/20 yaşlarında kendi bölgesindeki yunan işgallerine karşı direnişte nasıl ayakta kaldığını toplumun bilmesini memleket sevdalısı bu kızı tanımasını istediğim için bu araştırmayı ve kitabı yazdım.

İlk kitabım Üsteğmen karafatma (2013).

Milli mücadelenin bu sembol ismini toplumla buluştururken ona ait kayıt belge bilgileri ortaya koyarak önemli bir ilki başarmıştım.  Sonrasında Milli Mücadelenin Cesur ve Kayıp Kadınlarını araştırdım bu araştırmam 2017 de yayınlandı, çok konuşulan bu çalışmamla aslında her bölgeden bambaşka yaş ve özellikte kadınlarımızın memleket sevdasıyla nasıl cephelere yardıma koştuğunu belgeler ve envanter kayıtları ile ortaya koymuştum.

Ülkenin pekçok okul yurt ve noktasında yüzlerce söyleşi ile sanal değil gerçek kahramanlarımızı kamuoyu ile tanıştırdım.

2022 yılında yayınlandığında Gördesli Makbulenin şehit olduğu 100. yılında mezarı başında anma töreni yapılırken Gördes ve Sındırgı Belediye Başkanlarımız ile çok duygusal ve iz bırakan bir anma töreni gerçekleştirdik” dedi.

selyus