Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 20 Haziran 2023

Asgari ücret belli oldu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, asgari ücretin net 11 bin 402 lira olduğunu açıkladı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu, asgari ücrete yapılacak ara zam oranını belirleme çalışmaları kapsamında bugün saat 11.00’de üçüncü kez toplandı. Toplantıya, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ) Başkanı Ergün Atalay ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da katıldı.

 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yaptığı üçüncü toplantının sona ermesiyle birlikte, yeni asgari ücret zammı da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından açıklandı. Buna göre; Yeni asgari ücret miktarı yüzde 34 artışla net 11 bin 402 lira oldu.

 

Bakan Işıkhan burada yaptığı açıklamada, Kamu kesimini temsil eden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı ve TÜİK’in bürokratlarına, Asgari Ücret Tespit Komisyonundaki çalışmalardan dolayı teşekkür etti.

 

Ayrıca, TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay ve TİSK Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol’a görüşmelerdeki yapıcı tavırları ve pozitif yaklaşımlarından dolayı şükranlarını dile getiren Işıkhan, “Bu süreçte TİSK başkanımız işverenleri temsilen başta çalışma hayatı olmak üzere özellikle son dönemde ortaya koyduğu fayda odaklı yaklaşımıyla birçok icraata imza atmıştır. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde hayata geçirilen asgari ücrete vergi muafiyeti, beyaz bayrak uygulaması, istihdama yönelik teşvikler, deprem felaketindeki destekler bunlardan birkaçıdır. Sosyal diyaloğa olan inancıyla, işçi, işveren ayrımı yapmadan ortak akıl ve anlayış birliği içinde her zaman devletimizin ve milletimizin yanında olduğunu hissettirmiştir. Özellikle teşhir konusundaki katkıları için teşekkür etmek isterim. Aynı zamanda TÜRK-İŞ başkanımıza gösterdiği samimi yaklaşım, işçi kardeşlerimizin taleplerini dile getirirken sergilediği yapıcı tutum ve sendikacılıktaki deneyimleriyle süreci katkılardan dolayı şükranlarımı arz ederim” diye konuştu.

 

“Asgari ücreti hem işçimizi memnun edecek hem istihdamı koruyacak bir düzeyde belirlemeye gayret ettik”

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vatandaşları enflasyona ezdirmeme konusundaki sözlerini de hatırlatan Işıkhan “Bizler Sayın Cumhurbaşkanımızın gösterdiği istikamette asgari ücreti hem işçimizi memnun edecek hem istihdamı koruyacak hem de üretimin sürekliliğini sağlayacak bir düzeyde belirlemeye gayret ettik. Bundan sonra atacağımız adımlarda Türkiye yüzyılını, emeğin ve üretimin yüzyılı yapmaya kararlı olduğumuzu ifade etmek istiyorum. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde çalışma hayatının tüm şartlarını, istişare, ortak akıl ve işbirliğiyle işletmeye mevcut olan ve önümüze çıkacak tüm sorunları da aynı metot ve kararlılıkla çözmeye niyet ediyoruz. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sosyal barışı ve çalışma barışını korumak için adımlar atmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

 

“Brüt asgari ücretin tutarı 13 bin 404 lira, net rakam ise 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir”

 

Komisyon görüşmeleri neticesinde tespit edilen yeni asgari ücretin bayram öncesinde çalışma hayatının tüm taraflarına hayırlara vesile olmasını dileyen Işıkhan, “Şunu sevinerek açıklamak isterim ki Asgari Ücret Tespit Komisyonundaki çalışmalarımız, işçi ve işveren taraflarının uzlaşmasıyla sonuçlanmıştır. Şimdi yeni asgari ücret tutarını açıklıyorum; 2023 yılının ikinci yarısında geçerli olacak brüt asgari ücretin tutarı 13 bin 404 lira, net asgari ücret ise 11 bin 402 lira olarak belirlenmiştir. Yaptığınız bu artışla yüzde 34 gibi enflasyon oranının hayli üzerinde refah payını içeren bir oranla ara zammı gerçekleştirmiş bulunuyoruz. Geçtiğimiz yılın ikinci yarısına göre de asgari ücreti yüzde 107 oranında arttırmış bulunuyoruz” açıklamasında bulundu.

 

“Asgari ücret desteğini önümüzdeki 6 ayda 500 lira olarak uygulamaya devam edeceğiz”

 

Asgari ücretin 2002 yılına göre nominal olarak 61 kat arttırdıklarını ifade eden Bakan Işıkhan, “Reel olarak yaklaşık yüzde 312 artış sağlandı. Böylece çalışan kesimi enflasyona ezdirmediğimiz gibi refah artışından ciddi bir pay vermiş bulunuyoruz. Ayrıca şunu da açıklamak istiyorum. İşçimize 6 ay 400 lira olarak uyguladığımız asgari ücret desteğini önümüzdeki 6 ayda 500 lira olarak uygulamaya devam edeceğiz. Bildiğiniz üzere asgari ücret 1 Ocak’tan itibaren bir yıl geçerli olan bir düzenlemedir. Bugünkü açıklama emekçilerimizin enflasyona karşı alım gücünün düşmemesine yönelik yapılan bir ara zamdır. Özellikle şunu tekrar ifade etmek istiyorum ki 21 yıldır olduğu gibi Sayın Cumhurbaşkanımızın iradesi ve liderliği bu sonucun uzlaşıyla elde edilmesinde en büyük belirleyici olmuştur” şeklinde konuştu.

 

iha.com.tr üzerindeki haberler özet şeklinde yayınlanmaktadır. Haberin video, fotoğraf ve metnine Abone panelinden ulaşabilirsiniz.

 

Kurban etinde ‘tenya’ tehlikesine dikkat

Giriş:20 Haziran 2023 11:16

Güncelleme:20 Haziran 202311:35

Kurban etinde ‘tenya’ tehlikesine dikkat

Kurban Bayramı’nda kurban etlerinin sağlıklı tüketimi ve muhafazasına yönelik bilgi veren Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nden Diyetisyen Volkan Çiçeklidağ, “Eti en az 1 gün bir dinlendirmeliyiz. İyi saklanmalı, iyi pişirilmeli bakteri üremesi ciddi sıkıntılara yol açabilir, sığır tenyası dediğimiz tenya bağırsak florasını bozar ve istemediğimiz sonuçları doğurabilir” dedi.

Kurban etinde ‘tenya’ tehlikesine dikkat – Tıkla İzle

Sağlıklı beslenmenin önemli bir parçası olan et ürünlerinin tüketimi Kurban Bayramı’nda artarken uzmanlar etin saklama koşulları, tüketimi ve doğru pişirme yöntemlerinin büyük önem taşıdığına dikkat çekiyor. Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nden Diyetisyen Volkan Çiçeklidağ da kurban etinin uygun koşullarda muhafaza edilmemesi, iyi pişirilmemesi gibi durumların insan sağlığı için olumsuz etkiler oluşturduğuna dikkat çekti. Çiçeklidağ, bakterilerin insan vücuduna taşınmasının, boşaltım ve sindirim sistemini etkileyen bir parazit çeşidi olduğu belirtilen tenyanın az ya da çiğ pişmiş et tüketimi ve kötü hijyen şartlarında bulaştığını aktardı. Et tüketiminin yanı sıra bayramda tatlı yeme oranlarının yükseldiğini söyleyen Çiçeklidağ, aşırı kaçılmaması gerektiğini söylerken sıvı alımı ve egzersiz yapılması noktasında da uyardı.

 

“Gıda zehirlenmesiyle karşılaşılabilir”

 

Kurban Bayramı’nda et tüketimi ve doğru koşullarda saklanmasının önemli olduğunu aktaran Çam ve Sakura Şehir Hastanesi’nden Diyetisyen Volkan Çiçeklidağ, “Kurban etlerinde bir sertlik gözlemleriz bu sebeple etin baktığımızda ideal olarak 24 saat bir dinlenmeye ihtiyacı vardır. Özellikle mide problemi yaşayan kişiler bununla ilgili sıkıntı yaşayabilirler. O yüzden eti en az 1 gün bir dinlendirip sonrasında tüketmekte fayda var. Etin dinlendirilmesinden ziyade muhafaza koşulları ve pişirme yöntemleri biraz sakıncalı durumları doğurabiliyor. Eti iyi ve doğru şekilde pişirmemişsek orada tabi üreyen bakterilerden dolayı bir gıda zehirlenmesiyle karşılaşılabilir veya istemediğimiz bir sağlık problemiyle karşılaşabiliriz. Etlerin mutlaka doğru şekilde muhafaza edilmesi lazım, eğer uzun süreli bir kullanım düşünüyorsak derin dondurucularda eksi 18 derecede muhafaza edilmesi lazım. Ancak kısa vadede kullanılacaksa eksi 2 ve 4 derece arasında birkaç gün muhafaza edilebilir. Bakteri üremesi ciddi sıkıntılara yol açabilir, iyi pişirilmezse sığır tenyası dediğimiz tenya bağırsak florasını bozar ve istemediğimiz sonuçları doğurabilir. Bu sebeple önlem almakta fayda var. Etlerin ızgarada, fırında ve haşlama yöntemleri kullanılarak pişirilmesini öneriyoruz. Yüksek yağda, yüksek ısıda pişen etlerin protein yapısı da bozuluyor. İçindeki vitamin değerleri de ölüyor. Biz yağda kızartılmasını uygun bulmuyoruz, kavurmayı pek önermiyoruz. Kahvaltının sadece kavurmayla yapılması çok uygun bulmayız. Standart peynir, zeytin, yumurta ve diğer ürünlerin de bulunması, çeşitlilik sağlayarak kahvaltı yapılması Kurban Bayramı’nda da aynı şekilde önerimizdir” dedi.

 

“Muhafaza koşullarını doğru yapmazsak telef olur”

 

Kurbna Bayramı’nda güvenilir noktalarda satılan kurbanlıkların tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Diyetisyen Volkan Çiçeklidağ, yalnızca et değil bayramlarda tatlı tüketiminin de arttığını söyleyerek uyarılarda bulundu. Sözlerini sürdüren Çiçeklidağ, “Bildiğimiz güvenilir yerlerden kurban tercih etmemiz lazım, hastalıklı olabilir. Güvenilmediği bilinmediği yerlerden alındığında gerek sağlık gerek bulaşıcı hastalıklar konusunda olumsuz sonuçlar doğurabilir. Gerek et gerek tatlı tüketimi olsun genel olarak besin tüketimlerinde kişinin kronik rahatsızlıkları varsa buna uygun şekilde tüketim yapmaları lazım. Bayramlarda özellikle tatlılar biraz fazla kaçabiliyor. Misafirliğe gittiğimiz her yerde tatlı ikram ediliyor, biz de doğal olarak bunu geri çevirmiyoruz. Tabii ki geri çevirmeyebiliriz ama porsiyon miktarına dikkat edelim. Özellikle şerbetli tatlıların porsiyon miktarı çok çok daha önemli. Tercihen sütlü tatlılara yönelirsek daha faydalı olacaktır. Sıvıyla beraber sebze tüketimine çok önem vermemiz gerekiyor. Sebze tüketimine de ağırlık vermemiz lazım, Etten aldığımız demir ve diğer vitaminlerin vücuda daha hızlı bir şekilde entegre olmasını sağlayacak şey; lifli besinler ve sebzelerdir. Eti mangalda ile pişiriyorsak ateşe çok temas ettirmeden sadece ısısını alacak şekilde pişirmemiz önemli, kömüre temas etmemeli, ateşe direkt olarak temas etmemeli. Bu tür durumlarda gıda zehirlenmeleriyle karşılaşılabilir. Muhafaza koşullarını doğru yapmazsak telef olur, kesinlikle ona dikkat etmemiz gerekiyor. Dondurduk diyelim, eti kullanacağız çözündürdükten sonra tekrar muhafaza etme şansımız olmuyor. Çözündürdüğümüz eti mutlaka pişirip tüketmemiz lazım. Eti tekrar dondurma eğilimine girdiğimiz zaman yapısını bozmuş oluruz ve sağlık noktasında da sıkıntılı olmuş oluyor. Kurban Bayramı’nda besin tüketimimiz artacağı için egzersizlere, yürüyüşlere önem veriyoruz. En azından bir yarım saat, 40 dakika kadar yürüyüş yapmamızı öneriyorum” ifadelerini kullandı. Hasibe Karadağ – Alperen Baran Metecan

selyus