Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 3 Mayıs 2017

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan AK Parti’deki bölge siyasetine gönderme

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “İstişareler neticesinde ülkenin genel profilini değerlendirme suretiyle, yani belli bir bölgenin temsil edildiği değil, 81 vilayetin adeta temsilini gördüğü bir yapının oluşması benim her zaman şiarım olmuştur.” dedi. 

Rusya’ya hareketinden önce Esenboğa Havalimanında basın mensuplarına açıklamalarda bulunan ve gelen soruları cevaplayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partideki bölgesel yapılanmayla ilgili son noktayı koydu. Bölgeselden kasıt özellikle Rize ve Trabzonluların AK Parti’de fazlasıyla öne çıkmaları diğer bölgeleri temsil edenleri oldukça rahatsız ediyor.

Aslen Rizeli olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın özellikle son yıllarda adını kullanarak vizyonu yetersiz olmasına rağmen, parti içindeki etkili üst düzey hemşerilerini araya koyarak bir yerlere gelenlerle ilgili rahatsız olan partililerin bu yönde yaptıkları şikayetler her geçen gün büyüdü ve bugünlere geldi. Tüm bu olumsuz gelişmeler Cumhurbaşkanı Erdoğan’a rapor edildiği iddia ediliyor. Havaalanında bir gazetecinin bu yönde sorduğu soruya cevap veren Erdoğan, verdiği net bir cevapla bölgesel siyasete izin vermeyeceğinin altını çizdi.

Bölgesel siyasetle ilgili çok önemli bir misal verecek olursak; 1 Kasım 20015 Genel Seçimlerinde İstanbul’dan TBMM’ne giden 46 milletvekilinin 6 tanesi Rize, 6 tanesi Trabzon, Rize gelini Dr. Ravza Kavakçı Kan’ı da sayarsak 13 milletvekili Rize-Trabzon’dan oluşuyor. Yani İstanbul milletvekillerinin yüzde 30 küsuru bu iki ilden. Bu iki ilin İstanbul’daki oranı ise yüzde 5, lakin yüzde 30 vekil sayısı onlarda!

İstanbul’da ikamet eden bu iki ilin nüfusunun iki katı olan Sivaslı sadece 2 milletvekili var. Rize-Trabzon mantığından gidecek olursak; Sivaslı 26 milletvekili olması lazımdı. Ayrıca 10,5 milyon seçmenin yaklaşık yüzde 25’ni oluşturan İstanbul’daki ‘Kürt Seçmeni’ 3 vekil temsil etmektedir. AK Parti’de tüm adaletsizliklerin giderilmesi için bekleyen rahatsız yığınlar Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan umutlu…

“81 VİLAYETİN TEMSİL EDİLDİĞİ BİR YAPININ OLUŞMASI, BENİM HER ZAMAN ŞİARIM OLMUŞTUR”

“Dün 33 aylık bir aradan sonra, yeniden AK Parti çatısı altına döndünüz. 21 Mayıs’ta da delegelerin teveccühü olursa genel başkan olacaksınız. Genel başkan olduktan sonra parti yönetiminde, MKYK ile teşkilatlarda ve dünkü konuşmanızdan da çıkardığımız kadarıyla belediyelerde bazı tasarruflarınız söz konusu olacak mı? Nasıl bir değişiklik bekleyelim AK Parti yönetiminde?” şeklindeki soruyu ise Cumhurbaşkanı Erdoğan şöyle cevapladı: “Tabii şimdi sizler doğmamış çocuğa don biçiyorsunuz. Daha durun bakalım, bir gerçekleşsin. Resmen böyle bir görev tevdi edilmesi hâlinde atılacak adımları da orada tabii ki görme imkânımız zaten olacak. Ama ben şunu sizlere çok açık, net söylemek durumundayım: Eğer böyle bir görev şahsıma tevdi edilirse Genel Kurulumuz tarafından, tevdi edilmesi hâlinde tabii ki yeniden birimleri ele alıp değerlendirme, ama bunların hepsi çok ciddi istişareler neticesinde olacaktır. Bu istişareler neticesinde ülkenin genel profilini değerlendirme suretiyle, yani belli bir bölgenin temsil edildiği değil, 81 vilayetin adeta temsilini gördüğü bir yapının oluşması benim her zaman şiarım olmuştur. Yine aynı şekilde böyle bir adımı inanıyorum ki bu istişareler neticesinde tablo içerisinde görmek mümkün olacaktır ve konuya ilişkin bütün ilgili arkadaşlarımızla şüphesiz ki istişarelerimizi yaparız ve bu istişareler neticesinde de ideal olanı inşallah tespit etme fırsatı olur, eğer irade bize böyle bir görevi verirse.”

selyus