Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 5 Haziran 2024

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kurban Bayramı’nda tatil 9 gün olacak”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Kamu çalışanlarımız için 16 Haziran Pazar günü başlayacak Kurban Bayramı sonrasındaki 2 günlük süreyi de idari izin kapsamına aldık. Böylelikle Perşembe ve Cuma günlerini de bayram tatiline ekleyerek 9 günlük bir tatil imkânı sağlamış oluyoruz ” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası millete sesleniş konuşmasını gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinin hemen başında bu sabah eğitim sırasında kaza kırıma uğrayan uçakta şehit olan iki pilota Allah’tan rahmet, ailelerine, Türk Hava Kuvvetlerine ve kahraman Türk ordusuna başsağlığı dileyerek başladı.

14-28 Mayıs seçimleri sonrasında oluşturdukları kabinenin görevdeki birinci yılını dün itibarıyla tamamladıklarını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Öncelikle Rabbimize, mensubu olmaktan iftihar ettiğimiz necip milletimize ve Türkiye’ye hizmet etme imkânını bizlere bahşettiği için hamd ediyoruz. 85 milyonun her bir ferdine şahsımıza, partimize ve ittifakımıza duydukları güven için yürekten teşekkür ediyorum. Kabine üyeleri olarak hep birlikte aziz milletimizin teveccühüne mazhar olabilmenin gayretindeyiz” açıklamasını yaptı.

“GÜVEN DUYULAN BİR YÖNETİM GELENEĞİNİN ÜLKEMİZDE YERLEŞMESİ İÇİN NE GEREKİYORSA YAPTIK, YAPACAĞIZ”

Demokrasilerin ilk ve öncelikli şartının halka hesap vermek olduğunu ifade eden Erdoğan, “22 yıla yaklaşan iktidarlarımız döneminde 18 kez sandıkta millete hesap verdik ve hepsinde de ibra olduk. Her yıl bütçe ve kesin hesap görüşmelerinde milli iradenin tecelligahı olan Meclis’e hesap verdik, veriyoruz. Bunların dışında 81 vilayetimizin tamamında katıldığımız toplantılarda ve mitinglerde doğrudan milletimize hesap verdik. Türkiye’nin kaynaklarının nereye gittiğini, neye, ne kadar harcandığını ayrıntılarıyla insanımıza anlattık. Vatandaşa hesap veren, şeffaf, etkin ve güven duyulan bir yönetim geleneğinin ülkemizde yerleşmesi için ne gerekiyorsa yaptık, yapacağız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, vatandaşın, ülkenin direksiyonunda nasıl idareciler görmek istiyorsa, öyle bir kadro olmanın peşinde olduklarını belirtti. Erdoğan,”783 bin kilometrekare vatan toprağının her karşına, 85 milyon insanımızın her bir ferdine aynı nazarla yaklaşıyor ve aşkla hizmet ediyoruz. Felaket tellallarına aldırmıyoruz, fitne tüccarlarına kulak asmıyoruz. Bahanelerin arkasına sığınmadan Türkiye’yi büyütmenin, kalkındırmanın ve daha da yüceltmenin mücadelesini veriyoruz. Hükümetlerimizin ismini, milletimizin gönlüyle birlikte büyük bir başarı hikayesi olarak siyaset literatürüne yazdıran temel vasfımız, işte budur. Hükümet olarak yegâne referansımız hizmetlerimiz ve eserlerimizdir. Türkiye’ye kazandırdıklarımız ortadadır, hedeflerimiz ortadadır; milletimiz de yaptıklarımızı, yapacaklarımızı çok net biçimde görmektedir. Bizim için esas olan da zaten milletimizin takdiridir, duası ve kararıdır. Allah ömür verdikçe ‘Bugün hak için, halk için ve Türkiye için ne yaptık’ sorusunu kendimize sormaktan geri durmayacağız” açıklamasını yaptı.

“BAYRAM İKRAMİYESİNİ 10-14 HAZİRAN TARİHLERİ ARASINDA EMEKLİLERİN HESAPLARINA YATIRACAĞIZ”

Kurban Bayramı ikramiyesini 10-14 Haziran tarihleri arasında emeklilerin hesaplarına yatıracaklarını açıklayan Erdoğan, “Böylece tek kalemde emeklilerimize toplam 42 milyar tutarında bir ödeme yapmış olacağız. Kamu Bankalarımızın öncülüğünde emeklilerimize ödenen promosyon tutarlarının yükseltilmesini temin ettik .Ortak Paylaşım Platformu ve Çalışma Meclisini; sendikalarımızla, işverenlerimizle ve çalışma hayatının tüm temsilcileriyle gerçekleştirdik. İşgücü piyasasına yönelik aldığımız tedbirler ve faaliyetlerimiz neticesinde Cumhuriyet tarihimizin rekorları kırıldı. İstihdam sayımızı 32,6 milyon kişiye, istihdam oranımızı yüzde 49,5’e, işgücüne katılım oranımızı ise yüzde 54,2’ye yükselttik. İşsizlik oranımız ise yüzde 8,6’yla son 10 yılın en düşük seviyesine indi. Kadın istihdam oranını yüzde 32,5’e, istihdam sayımızı 12,3 milyon kişiye yükselttik. Kadın istihdamını desteklemeye yönelik iş pozitif programıyla 250 binden fazla kadını istihdama kazandırdık. Kadın, Genç ve Mesleki Yeterlilik Belgesi olanların istihdamına verdiğimiz teşviki 2025 yılı sonuna kadar uzattık. Bu teşvik sayesinde yılda 650 bin kişi için sosyal güvenlik primi işveren paylarını karşılıyor, reel sektöre yaklaşık 25 milyar lira destek oluyoruz. Son bir yıl içinde İŞKUR aracılığıyla 1,3 milyon kişiyi işe yerleştirdik. 2024 yılında bu sayı 570 bini geçmiş durumdadır” dedi.

6 Şubat depremleri nedeniyle mücbir sebep hali ilan edilen il ve ilçelerdeki işveren ve sigortalıların SGK’ya olan borçlarının ödenmesinin 28 Şubat 2025 yılına kadar ertelendiğini ifade eden Erdoğan, ”2023 Aralık ayında genel sağlık sigortası prim borcu bulunan 1 milyon 879 bin vatandaşımızın yaklaşık 1,8 milyar liralık borcu silindi. İşverene asgari ücret desteği uygulamasında destek tutarını 700 liraya çıkardık. 2024 Mart ayı itibarıyla işverene toplam 99,1 milyar lira asgari ücret desteği verildi. Son 1 yılda geri ödeme listemiz genişletilerek 128 adedi kanser ilacı olmak üzere toplam 570 adet ilaç geri ödeme kapsamına alındı. Böylelikle 858’i kanser olmak üzere Geri Ödeme Listelerinde yer alan ilaç sayısı 8 bin 457’ye ulaştı. Sağlık raporu olan hastalarımızın hastanelerde sıra alıp beklemeksizin, aile hekimlerine giderek ilaçlarını yazdırmalarını kolaylaştırdık” dedi.

“9 GÜNLÜK BİR TATİL İMKANI SAĞLAMIŞ OLUYORUZ”

Bayram tatiliyle ilgili kararlarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kamu çalışanlarımız için 16 Haziran Pazar günü başlayacak Kurban Bayramı sonrasındaki iki günlük süreyi de idari izin kapsamına aldık. Böylelikle perşembe ve cuma günlerini de bayram tatiline ekleyerek 9 günlük bir tatil imkanı sağlamış oluyoruz. Kurban Bayramı’nın şimdiden milletimiz İslam dünyası ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Rabbim yar ve yardımcımız olsun diyorum” dedi. Hülya Keklik / İHA

selyus