Ana Sayfa DIŞ POLİTİKA, İÇ POLİTİKA 20 Kasım 2023

Hakan Fidan’dan ‘çok açık’ Gazze mesajı: Diplomasiyle çözülmezse başka yollar da var

Katar merkezli Al Jazeera’ya özel röportaj veren Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, İsrail’e karşı kolektif hareket etme çağrısında bulundu. Fidan, ABD’li mevkidaşı Antony Blinken ile yaptığı görüşmeye ilişkin ise “Blinken ile çok açık konuştum” diyerek, Gazze’de tam ateşkes istediklerini söyledi. Tehciri kesinlikle kabul etmeyeceklerini bildiren Bakan Fidan, ‘Diplomasiyle çözülmezse başka yollar da var’ ifadelerini kullandı.

İsrail abluka altındaki Gazze’de katliamlarına 43 gündür ara vermeden devam ederken, kanlı saldırılarda can kaybı 12 bine dayandı. Türkiye Filistin’e ses olmaya çalışırken, geçtiğimiz günlerde Ankara’da ABD’li mevkidaşı Blinlen ile bir araya gelen Dışişleri Bakanı Hakan Fidan görüşmeye ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Al Jazeera’ya konuşan Bakan Fidan’ın röportajı yayına verilmeden önce öne çıkan başlıklarla yayınladı.

Bakan Fidan’ın konuşmalarından satır başlıkları şöyle:

ÖNEMLİ OLAN BERABER KARAR ALIP BASKI YAPMAK

Savaştan önce bölgede bir normalleşme havası vardı. 7 Ekim’den sonra görüldü ki, Filistin davasında değişen bir şey yok. Gazze’de şu an güç kullanımına dayalı bir kuşatma var. İslam ülkeleri ellerindeki bütün diplomatik araçları kullanarak bu problemi çözmek için çalışmalı. Mısır yardımları ulaştırmak için elinden geleni yapmaya çalışıyor.

Ama çeşitli hassasiyetler söz konusu. İsrail ile koordine etmesi gereken konular da var. Bizim hedefimiz İsrail’e karşı bu sefer kolektif olarak hareket etmek. Önemli olan diğer ülkelerle hep beraber karar alıp, hep beraber baskı yapmak.

İSRAİL İLE MESAFE KOYMAMAK TÜM DÜNYA İÇİN KRİZ DEMEK

Blinken’a dedim ki: İsrailliler öldürüldüğü zaman nasıl tepki gösteriyorsanız, Filistinliler öldürüldüğü zaman da tepki göstermelisiniz. Çifte standart, dünyadaki sistemin iflas ettiğini gösteriyor. Kadınları ve çocukları bile ayırt etmeden herkesi topyekün hedef alan İsrail’in yaptıkları ile kendi aranıza mesafe koymazsanız -ki şu anda koymuyorsunuz-, bu tüm dünya için daha büyük bir kriz demek.

TEHCİRİ KESİNLİKLE KABUL ETMEDİĞİMİZİ SÖYLEDİM

Bizim Amerikalılarla anlaşamadığımız konulardan biri de şu: İsrail’e kayıtsız şartsız destek çıkmaları, ateşkesi istememeleri. Blinken ile çok açık konuştum. Tam ateşkes istedik. Gazze’deki nüfusun tehcir edilmesini kesinlikle kabul etmediğimizi söyledim.

İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM OLMADAN TARTIŞMAYI KABUL ETMİYORUZ

Gazze’nin yönetimiyle ilgili bir sorun olduğunu düşünmüyoruz. Şu anki sorun Gazze’nin korunmasıyla ilgilidir. İki devletli çözüm olmadan, Gazze’yi kim yönetecek tarzında bir sorunun tartışılmasını kabul etmiyoruz. Gazze zaten savaştan önce yönetiliyordu, şimdi de yönetilmeye devam edebilir.

Gazze’nin yönetme problemi yok. Gazze’nin problemi işgal altında olması, bombardımana tutulması. Gazze’de ne elektrik bıraktılar ne su. Alt yapıyı yok ediyorlar, hastaneleri okulları bombalıyorlar. İnsanlar orada yaşayamasın, çekip gitsin istiyorlar.

DİPLOMASİ OLMAZSA BAŞKA YOLLAR DA VAR

Ateşkes öncesinde Gazze’de savaş sonrası durum hakkında konuşmayı reddediyoruz. İsrailliler hastaneleri ve okulları bombalayıp yerlerinden ediyor, amaçları Gazze’de can kalmaması. Şimdi kuşatmayı kırmak için diplomatik yollara başvuruyoruz, bu yollar işe yaramazsa başka yollar da var.

HAMAS İŞGALLERDEN DOĞAN BİR HAREKETTİR

Hamas Filistin’in bir gerçeğidir, işgal şartlarında ortaya çıkmış bir harekettir. Bu konuda Batı ülkeleriyle aynı düşünmek zorunda değiliz. İslam İşbirliği Teşkilatı’nda Türkiye, Suudi Arabistan, Endonezya, Nijerya, Ürdün, Mısır ve Katar’dan oluşan bir eylem grubu oluşturuldu. Bu ülkelerin Dışişleri Bakanları, önümüzdeki haftadan itibaren çeşitli ülkelerin başkentlerinde temaslarda bulunmaya başlayacak.

GAZZELİ KARDEŞLERİME SESLENİYORUM: YALNIZ DEĞİLSİNİZ

Bazı çılgın İsrailli politikacıların nükleer silah kullanmayı dillendirmeleri büyük bir problem. Biz bölgenin nükleer silahlardan arındırılmasından yanayız. Gazzeli kardeşlerimize sesleniyorum:

Yalnız değilsiniz, biz bütün gücümüzle sizin için çalışmaya devam ediyoruz.Katar krizin başından beri rehinelerin bırakılması için tüm taraflarla iletişim halinde, muazzam bir çaba ortaya koyuyor. Bu konuda biz de elimizden gelen yardımı yapıyoruz. turkiyegazetesi.com.tr

selyus