Ana Sayfa İÇ POLİTİKA, ŞEHİR 22 Mart 2020

İBB Meclis Üyesi Murat Türkyılmaz, şehirlerle ilgili çok dertli

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclis Üyesi Murat Türkyılmaz, yok edilmek istenen şehirlerle ilgili çok dertli…

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclis Üyesi ve Pendik Belediye Meclis 1. Başkan Vekili Av. Murat Türkyılmaz, sosyal medya hesabından yok olmaya yüz tutmuş ve zorla ayakta durmaya çalışan şehirler üzerine düşüncelerini paylaştı.

Türkyılmaz, gazeteci yazar Mustafa Armağan’ın “İnsan Yüzlü Şehirler” isimli kitabından yola çıkarak tarihe çok önemli notlar düştü…

MURAT TÜRKYILMAZ’IN AKICI YAZISI

Murat Türkyılmaz, ““İnsan şehir kurarken şehir de bir yandan insanı kurar. Şehirdeki her taş, insan ruhunun, bilincinin, emeğinin eseridir. #şehir insanın sembolleştirme eyleminin en zengin ürünlerinden biridir.

Şehirler her şeye rağmen kendilerine giydirilmek istenen deli gömleklerine karşı direneceklerdir. İnsana rağmen kurulan tüm şehirleri insanoğlu yeniden fethedecektir. Şehirler tektipliliğe karşı direnen son mevzidir.

Şehri bir de irfan ehlinden dinleyelim:

‘Çalabım bir şâr yaratmış iki cihân âresinde

Bakıcak dîdâr görünür ol şârın kenâresinde’

Öyle bir şehir ki (kalp)hem maddi hem de manevi alemin arasında mâmur, neresine baksan Hakk ayan beyandır.

Nâgehân ol şâra vardım ol şârı yapılır gördüm

Ben dahî bile yapıldım taş ü toprak âresinde.

Şehre taş, toprak, demir yığını olarak bakma. Şehrin batnında güzellik varsa seni güzele sevkeder, seni güzel kılar. Çirkinlik varsa mayasında vay haline!

Ol şârdan oklar atılır gelir ciğere batılır

Ârifler sözü satılır ol şârın bazâresinde

Şehrin sokağından, caddesinden, çarşısından gizli oklar batar yüreğine. Şehre arif olmaz isen cehlinle satarlar seni üçe beşe.

Şâkirdleri taş yonarlar yonup üstâda sunarlar

Çalabın ismin anarlar ol taşın her pâresinde

Şehrin sakinleri neye hizmet ediyorlarsa şehirden onun sesi duyulur. İyiliğe ve hayra koşanların şehrinden huzurun musikisi işitilir.

Ol şâr dediğim gönüldür ne âlimdir ne câhildir

Âşıklar kanı sebîldir ol şârın kanâresinde

O şehir ki gönüldür, gönle sürur verir. Alimi de cahili de, zengini de fakiri de hep bir gönlün komşusudur. Gönlünü aşkla mayalayanların şerefli mekanıdır şehir.

Bilim sana kanıtlayabildiğin şeye inanmanı söyler, bu aklın işidir.

Asıl mesele inandığın şeyi kanıtlayabilmektir, bunu ancak inandığın gibi yaşayarak başarabilirsin, bu da gönlün işidir.”

selyus