Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 19 Ekim 2018

Milletvekili Rumeysa Kadak, emekliliği ile ilgili ironili paylaşım yaptı!

Milletvekillerinin emekliliği konusunda çok yanlış bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. İyi niyetli olmayan insanların çıkarmaya çalıştığı bu algı ile vatandaşlarla milletvekilleri karşı karşıya getirilmek isteniyor.

Konuyla ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) yapılan açıklamaya göre: “Milletvekillerinin emekliliği konusunda yanlış algı oluşturulmak isteniyor. Sanki seçilen her milletvekilinin, milletvekilliği görevinin sona ermesi sonrasında, milletvekili emekli aylığına hak kazandığı düşünülmektedir.

Oysaki bir milletvekili de diğer tüm çalışanlar gibi hizmet yılı ve yaş koşuluna tabidir. Daha önce sitemizde değerlendirdiğimiz bu konuyu, 18 yaşında Milletvekili olana 2 yıl sonra Milletvekili aylığı bağlanacağı vb. şekilde bilgi kirliliği ve yanlış anlaşılmalara mahal vermesi nedeniyle tekrardan anlaşılabilir ifadelerle değerlendirmekteyiz”

Bu konuyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin en genç milletvekili olması hasebiyle, ilgi çeksin diye ismi kullanılan AK Parti İstanbul Milletvekili Rumeysa Kadak, yapılan paylaşımları ve kendisine gelen binlerce mesajı görür görmez sosyal medya hesabından bir paylaşım yaptı.

AK Parti Milletvekili Kadak’ın yaptığı ironili paylaşımı şöyle:

“Adım: Rumeysa Kadak,

Yaşım: 22

65 Yaşında Emekli olacağım

Arkadaşlar Kazakistan’da programdaydık. BİNLERCE mesaj atmışsınız!

Fakat size kötü bir haberim var: iki yıl sonra emekli olamıyorum. Biliyorum, 24 yaşında emekli olmamı dileyenleriniz vardı. Fakat 65’i beklemem gerek” dedi.

KONUYU NET BİR ŞEKİLDE ANLATAN BİLGİ

1- Emeklilik Yaş Gruplarının tamamlanması: Bu kurallar, 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanunu Madde 39, Geçici Madde 205; 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu Madde 28 hükümlerinde bulunmaktadır.

Milletvekilleri de diğer memurlar gibi 2008 yılı Ekim ayından önce Milletvekili seçilmiş iseler 5434 sayılı T.C.Emekli Sandığı Kanununa; 2008 yılı Ekim ayından önce memurluk, SSK., Bağ-Kur hizmeti olmayıp, ilk defa Milletvekili olarak seçilip göreve başlamışlarsa 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının ( c ) bendine tabi olmaktadırlar.

Nasıl ki, milletvekili olmayan devlet memurları emekli olabilmeleri için Hizmet + Yaş = Emeklilik koşuluna tabi iseler,

Milletvekili olan kişiler de aynı şekilde Hizmet + Yaş = Emeklilik koşuluna tabi olmaktadırlar.

Hizmet ve emeklilik yaş grubunu tamamlamayan milletvekiline emekli aylığı bağlanması mümkün değildir. Ne zaman, hizmetini ve emeklilik yaş grubunu tamamlarlarsa o zaman emekli aylığı bağlanabiliyor.

selyus