Ana Sayfa İÇ POLİTİKA 11 Aralık 2022

Mustafa Varank, ‘siz ithal muhalefetsiniz’ diyerek CHP’li vekilleri çıldırttı

Togg’un yerli ve milliliğini eleştiren muhalefete ‘vizyon toplantısı’ üzerinden cevap veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Danışman Amerika’dan, finansman Londra’dan, akıl Almanya’dan. Asıl sizin nereniz yerli? İthal muhalefetsiniz siz.” diyerek tepki gösterdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2023 yılı bütçesinin görüşmesi yapıldı.

TBMM Genel Kurulu, 2023 yılı bütçe görüşmelerinde konuşan Bakan Varank, Togg’un yerli ve milliliğini eleştiren muhalefete ‘vizyon toplantısı’ üzerinden cevap vererek “Danışman Amerika’dan, finansman Londra’dan, akıl Almanya’dan ama lafa gelince ‘Togg’un neresi yerli’. Asıl sizin nereniz yerli? İthal muhalefetsiniz siz.” diye yüklendi.

CHP’nin teknolojiden anladığının Amerika ile online bağlantı kurmak olduğunu belirten Bakan Varank, “İsterseniz ben size teknolojinin geldiği noktayı anlatayım. İnanır mısınız ödemeyi unuttuğunuz elektrik faturalarını bile online ödeyebiliyorsunuz. Hatta çok sevdiğiniz hamburgeri online sipariş edebiliyorsunuz. Hepiniz aynı değilsiniz kabul ediyorum. Aranızda öyle teknoloji uzmanları var ki Genel Kurul salonunda cep telefonundan online iskambil bile oynayabiliyorsunuz. Teknolojiyi de ABD’yi de yeniden keşfetmeye gerek yok.” dedi.

“CHP’NİN TEKNOLOJİ GÜNDEMİ: HAMBURGER”

“Dört yıl önce akıllı mühimmatlarda kullanılan yerli üretim lazer direktörünü sizlere tanıtmıştım.” diyen Bakan Varak, “Bugünse mühendislerimizin tasarlayıp ülkemizde ürettiği başka bir ürünü getirdim. Bu lazer dedektör bir sinyal çipi. TÜBİTAK BİLGEM’de üretildi. Biz çip üretebiliyoruz. Bu çipin kilogram başına ihracat değeri 388 bin dolar. Peki bizi eleştirenlerin yüksek teknoloji anlayışı ne? Sayın Kuşoğlu ‘Genel Başkanımız teknoloji konusunu ön plana çıkarmak için Amerika’ya gitti’ dedi. Peki Kılıçdaroğlu’nun gezisinden hangi teknoloji öne çıktı? Onun da fotoğrafı var. İşte hamburger teknolojisi. İşte bizim teknoloji gündemimiz ile CHP’nin teknoloji gündemi.” ifadelerini kullandı.

‘İTHAL MUHALEFETSİNİZ’

Bakan Varank sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu benim sunduğum beşinci bütçe. Her geldiğimde muhalefetin ‘Yerli otomobil nerede?’ sorusuyla karşılaştım. 2019’un sonunda Togg’un ilk prototipini sunduk. 2020 Temmuz’da fabrikanın temelini attık.’Bu fabrika bitmez’ dediler. Fabrikayı da açtık. Yerli ve milli otomobilimizi seri üretim bandından indirdik. Hani nerede diyordunuz ya şimdi Meclis’imizin önünde duruyor. Çıkıp görebilirsiniz. O kadar iftiranın üzerine gidip bakmaya utananlar olur diye fotoğrafını gösterdim. Bu projeyi hayata geçirenler, bu ülkenin inanınca neyi başarabileceğini gösterdi. Bunun arkasında Recep Tayyip Erdoğan var. İşte lider. İşte vizyon, işte teknoloji. Çok rahatsız olduysanız siz de Kılıçdaroğlu’nun hamburgerli fotoğrafını bakın gösterin.”

Bu ete kemiğe bürünmüş başarıya rağmen Togg’un yerliliğini sorgulayan muhalefetle karşı karşıyayız. Ama burada yerlilikle ilgili samimi bir itirafta bulunmak istiyorum. Bizim de bir başarısızlığımız var. Her alanda yerliliği yükselttik ama muhalefetin yerliliğini yükseltemedik. Şu tabloya bir bakın danışman Amerika’dan, finansman Londra’dan, akıl Almanya’dan ama lafa gelince ‘Togg’un neresi yerli’. Asıl sizin nereniz yerli? İthal muhalefetsiniz siz.” Türkiye gazetesi

selyus