Ana Sayfa YEREL YÖNETİMLER 2 Mart 2017

İBB, Ericsson’la işbirliği yaptı

Dünyanın en prestijli fuarları arasında gösterilen Dünya Mobil Kongresi (MWC) İspanya Barselona’da yapılıyor. Dünya teknoloji devlerinin boy gösterdiği fuarda akıllı belediyeciliğin öncüsü İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde çıtayı daha da yükselterek dünya devi Ericsson’la halihazırda var olan Akıllı Şehir yaklaşımına katkı sağlamak amacıyla işbirliği gerçekleştirdi.

Barcelona’daki MWC 2017 Ericsson’un standında yerli ve yabancı basın mensuplarının katılımıyla gerçekleştirilen imza törenine Ericsson’un Endüstri ve Kamudan sorumlu Dünya Başkanı Charlotta Sund, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Çağatay Kalkancı, İSBAK A.Ş. Genel Müdürü Muhammed Alyürük, İBB Medya A.Ş Genel Müdürü Yunus Göksu ile birlikte İBB ve Ericsson’dan yetkili isimler katıldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) şirketi İstanbul Bilişim ve Akıllı Kent Teknolojileri AŞ (İSBAK) Ericsson (NASDAQ: ERIC) ile Mevcut Durum Analizi kapsamında hali hazırda var olan Akıllı Şehir yaklaşımına katkı sağlamak amacıyla işbirliği gerçekleştirdi.

İstanbul’u dünyada bir marka haline getiren İBB, İstanbul’u 2024 odak şehir hedeflerine ulaştıracak Akıllı Şehir vizyonunun, çevre, enerji, ekonomi, mobilite, yönetim, insan ve yaşam gibi alanlarda etkin bir şekilde uygulanabilmesi için global partnerler yoğun şekilde çalışmalarını sürdürüyor.

2016 yılında, Dünya Küresel Şehirler Endeksi’nde 29’uncu sıradan 25’inci sıraya yükselen İstanbul’un; 2024 hedeflerinin gerçekleştirilmesiyle bu sıralamada ilk 5 içerisinde yer alması için çalışmalarına hız veren İBB ve şirketi İSBAK AŞ, Entegre Akıllı Şehir Yönetimleri ile şehrin hizmet ve kalite çizgisini yukarı taşıyan çalışmalara imza atıyor.

Törende konuşan İBB Genel Sekreteri Hayri Baraçlı İstanbul’un akıllı şehir olma özelliğinin çok eskiye dayandığını, Mimar Sinan’ın yaptığı camilerde ve su kemerlerinde bunların izlerine rastlanabileceğini söyledi.

“CUMHURBAŞKANIMIZIN 2023 VİZYONU”

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın vizyonuyla birlikte İBB’nin teknoloji konusunda çok iyi işler başardığını vurgulayan Baraçlı, “İBB olarak bizler teknolojiyi çok yakından takip ediyoruz ve İstanbulluların hayatlarını kolaylaştırmak için her geçen gün yeni uygulamaları kullanıma sokuyoruz. İstanbul’un hem genelinde hem de İBB bünyesinde kullandığımız birçok uygulamayı kendi mühendislerimize yaptırıyoruz” dedi.

Londra’dan sonra dünyanın ikinci metrosunun da 1875 yılında İstanbul’da yapıldığını hatırlatan Baraçlı günümüzde yapılan İstanbul’daki metroların da dünyanın en modern metroları arasında yer aldığını söyledi. Baraçlı şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan Beyin 2023 Türkiye vizyonuna inanan yerel yönetim anlayışı çerçevesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak rekabet, sürdürülebilirlik ve yaşanılabilirlik açısından İstanbul’u geleceğe taşıyacak 15 milyonluk İstanbullunun, 12 buçuk milyon ziyaretçinin rahat hayat kalitesini arttıracak “Smart İstanbul” sloganıyla akıllı şehir projesini başlatmış bulunuyoruz.”

İBB şirketlerinden olan İSBAK AŞ koordinasyonunda akıllı şehir uzmanları tarafından yürütülen bu projeyle dünya coğrafyasının tümüne bakılarak bir literatür taraması yapıldığını ve İstanbul için örnek alınabilecek şehirler seçildiği bilgisini veren Baraçlı, “San Francisco, New York, Londra, Barcelona, Paris, Berlin, Kopenhag, Seul, Singapur ve GIFT şehirleri derinlemesine incelenerek küresel anlamda akıllı şehirlerin gelişmişlik ve olgunluk seviyesi ortaya konuldu” dedi.

“YOL HARİTAMIZI BELİRLEYECEĞİZ”

Projenin bir sonraki fazı olan Mevcut Durum Analizi kapsamında Ericsson’un global tecrübesinden faydalanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 210 paydaş ile gerçekleştirilen toplam 900’ü aşkın görüşme doğrultusunda akıllı şehirler açısından İstanbul’un olgunluk seviyesini belirlediğini ifade eden Baraçlı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Ayrıca Mevcut Durum Analizi kapsamında her domain için çalıştaylar yapıldı ve bu sayede tüm paydaşların projeye katılımı sağlandı. Bu çalışma kapsamında şehrin olgunluk seviyesinin ölçülebileceği ve gelişiminin izleneceği İstanbul Akıllı Şehir Endeksi oluşturuldu. Mevcut durum analizi sonuçları değerlendirilerek İstanbul’un Akıllı Şehir Vizyonu, Stratejileri ve Yol Haritasını ortaya koymak adına çalışmalara başlandı. Big Smart İstanbul Vizyonu ile hayata geçirilecek Şehir Yönetim Merkezi’nde İstanbul’un üretmiş olduğu büyük veriyi yönetip, katma değerli ürün ve hizmetlerin gelişimini sağlayacak açık veri platformu oluşturulması planlanıyor. Bu sayede ekosisteme dahil olacak tüm start-up firmaları şehrin açık verilerini kullanarak ekonomik kalkınmaya katkı sağlayacak. Akıllı şehrin vazgeçilmez unsurları arasında gördüğümüz insan odaklı yaklaşımların şehrimize yansımasına olanak sağlayacak LivingLABler vatandaş ile etkileşimi arttıracak.”

Ericsson’la gerçekleştirilen akıllı şehir vizyonuna yönelik işbirliği sayesinde 18 milyona ev sahipliği yapan metropol İstanbul’un başta kentleşmesine yönelik çalışmalar yürüteceklerini ifade eden Baraçlı, “Nüfus artışı ve kaynak kullanımı gibi sürdürülebilirlik alanında pek çok belirlenmiş hedefi bu alandaki uzmanlığı ve pek çok ülkedeki tecrübeleri ile özellikle İstanbul’da kilit gelişme alanları üzerinde çalışacak. Yapılacak durum değerlendirmesi, İstanbul gibi eşsiz karakteri olan ve bünyesinde dâhili fırsatları barındıran bir şehrin başarılı sonuçlar elde etmesi için gerekli ihtiyaçları ve hazırlık safhalarını öne çıkaracak; İstanbul’un Akıllı Şehir Vizyon ve Stratejik Hedeflerini ortaya koyacak” diye konuştu.

Konuşmaların ardından dünya devi Ericsson’la teknolojiyi en iyi kullanan belediyeler arasında gösterilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi, dünyanın teknoloji kalbinin attığı Dünya Mobil Kongresi’nde büyük bir işbirliğine imza attı.

selyus