Ana Sayfa YAŞAM 30 Haziran 2014

Fatma Adeviye Tekkesi

Tarih ve kültür şehri Üsküdar’da, geçmişine ayna, geleceğine ışık tutan tarihi miraslardan biri daha yenilenerek eski günlerine geri döndürüldü. Üsküd

Fatma Adeviye Tekkesi aslına döndü

Tarih ve kültür şehri Üsküdar’da, geçmişine ayna, geleceğine ışık tutan tarihi miraslardan biri daha yenilenerek eski günlerine geri döndürüldü. Üsküdar Belediyesi ve İl Özel İdaresi tarafından yeniden restorasyonu yapılıp hizmete kazandırılan tarihi Fatma Adeviye Tekkesi törenle açıldı.

Bedevi tarikatı mensuplarından İbrahim bey’in kızı Fatma Adviye Hanım tarafından 1871 yılında Çengelköy’de inşa ettirilip vakfedilen tekke, Cumhuriyet’in kurulmasından sonra kapısı mühürlenerek metruk ve harabe bir hale dönüşmüştü. Restorasyonunun tamamlanması dolayısıyla düzenlenen açılış törenine Üsküdar Kaymakamı, Mustafa Güler, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, AK Parti Üsküdar İlçe Başkanı Sinan Aktaş, Üsküdar önceki dönem Belediye Başkanı Mustafa Kara, Üsküdar Müftüsü Mehmet Vefa Özdemir ile çok sayıda misafir katıldı.

Manevi iklimine uygun mekana dönüştü

Törende bir konuşma yapan Üsküdar Kaymakamı Mustafa Güler “Yaklaşık 143 yıl önce yapılmış ve uzun yıllar kuran-ı kerim hizmeti vermiş bir mekanın yaklaşık doksan yıllık mahzun halinin tekrar bu hale dönüştürülmesi son derece sevindiricidir. Bugün Üsküdar’ın manevi iklimine ve tarihine uygun yeni bir mekanın ayağa kaldırılması nedeniyle bir araya geldik. Öncelikle bu ve benzeri Camii ve tekkeleri yeniden ihya eden gayret sarfedenleri tebrik ediyoruz. Ben inanıyorum ki Fatma Adeviye hanımın ruhu şad olmuştur ve oda buradadır bizi alkışlıyordur” diye konuştu.

İstanbul’un taşı altın, Üsküdar’ın yakut

Tekkenin açılış töreninde konuşan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, restorasyondan geçerek yenilenen ve kullanılabilir hale dönüşen binanın güzel görünümü karşısında çok heyecanlandığını belirterek, “Hani derler ya İstanbul un taşı toprağı altın gerçekten toprağa kazsak neler çıkacak neler, hiç unutmuyorum hocamla birlikte uzun bir süre evvel buraya gelmiştik. Birkaç sene önce bu gördüğünüz mekâna giremedik. Dikenler, çalılıktan buraya zor girdik, geri çıkmaya çalıştık, âdete dikenlerin arasından çıkmak için çaba harcadık. Verilen emekler boşa gitmedi ve hamdolsun ne güzel bir eser ortaya çıktı. İstanbul’un taşı toprağı altınsa bizim Üsküdar’ımız taşı toprağı yakut” dedi.

Hizmetler sürecek hafızlar yetişecek

Çengelköy’ün bir marka köy olduğunu hatırlatan Başkan Türkmen, Fatma Adeviye Tekkesinin bu beldeye çok önemli bir katkı koyduğunun altını çizerek, konuşmasını şöyle sürdürdü. “Bu Tekkenin hayata geçirilmesinde Başkanımız Mustafa Kara’nın büyük emeği var. Onun tarihimize ve kültürümüze kazandırdığı bu esere hep beraber şahit oluyoruz. Bu dergahımızda, inşallah Kuranı Kerim hizmetleriyle, hafızlık hizmetleriyle Çengelköyümüze ve Üsküdar’ımıza güzel hizmetler yapacaktır. Dergâhta hafızlık kuran hizmeti olur mu? Tabii ki de olur, neden olmasın. Necip Fazıl’ın bir sözü var. “Bütün sanatlar bütün hizmetler kuranı anlamak içinmiş gerisi çelik çomakmış” diye konuştu.

Herşey Kuran-ı Kerimi anlamak için

Başkan Türkmen, Bütün kitaplar bütün eserler Kuran-ı kerimi anlamak için yazılmış. İşte bu güzel dergahta inşallah özellikle hanım kızlarımız, kız kuran kurslarımız burada güzel hizmet sunacaklar. Hem yüce kitabımızı anlayacaklar hem de anlama adına eğitim görecekler. Hem de burada tüm ülkemize milletimize güzel bir hizmeti sunmuş olacaklar. Şeklinde konuştu.

Vakıf mantığı insanları kucaklıyor

Üsküdar önceki dönem Belediye Başkanı Mustafa Kara ise restorasyonu ile bizzat ilgilendiği Tekke’nin açılışının Ramazan ayına geldiğini ifade ederek tarifi imkansız bir mutluluk duyduğunu belirterek ”Kurulurken bir vakıf mantığı ile inşaa edilen Fatma Adeviye Tekkesinin bugün kuran-ı kerim’e hizmet etmesi, insanları birleştirmesi, bir araya getirmesi tarihi tevekkül anlamında ve özellikle yalnızlaşan insanların küreselleşmesiyle birlikte yok olmaya yüz tutmuş insanlığı yeniden bir araya gelmesini sağlayacak hizmetler çok yararlıdır. Başkanıma özellikle teşekkür ederim. Üsküdarımızı çiçek tarlası haline getirip Türkiye’den değil dünyanın birçok yerinden de misafirimiz olduğunu dün orda şahitlik ettik. Üsküdar’ımızda çok güzel başlayan 1994’te Başbakanımızın başlattığı o güzel ramazan sofralarını bugün apayrı noktalara getirdiği için başkanımıza, ekibine tüm çalışanlara teşekkür ediyor saygılarımı sunuyorum.” dedi.

Fatma hanımın ruhu huzura kavuştu

Üsküdar Müftüsü Mehmet Vefa Özdemir, ise açılışta söz alarak “Bir mutluluğumu bir memnuniyetimi sizlerle paylaşmak istiyorum. Fatma Adviye dergah ı bir Mübarek hanımın adını taşıyor ve burası hanımlara hizmet edecek bundan dolayı büyük mutluluk duyuyorum . Üsküdar belediyemiz çok güzel çalışmalara imza atıyor Allah razı olsun. Milletin değerlerine sahip çıkmak geçmişine sahip çıkmak ayrı zamanda geleceğine sahip çıkmak demektir. Fatma Adeviye hanım burası yıkıldığında muhtemelen ruhu bir garip olmuş mahsunlaşmıştır, burası ihya edildiğinde inanıyorum ki ruhu tekrardan huzura kavuştu” şeklinde konuştu.

Etiketler:
selyus