Ana Sayfa YAŞAM 13 Şubat 2016

Kahramanmaraş, 96 yıldır dimdik ayakta

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıldönümü törenlerine Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Uzay Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç katıldı.

Kahramanmaraş’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 96. yıldönümü törenlerle kutlandı. Kahramanmaraş halkının büyük bir heyecan ve duyguyla katılım gösterdiği meydanda önemli etkinlikler gerçekleşti. Yoğun katılımla gerçekleşen programa Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Uzay Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, ilçe kaymakamları, ilçe belediye başkanları ve kahraman şehir maraşın kahraman insanları katıldı.

Müftülük Meydanı’nda gerçekleştirilen kutlama törenleri Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Kahramanmaraş Valisi Mustafa Hakan Güvençer, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Uzay Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un halkın bayramlarını kutlaması ile başladı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç’un ilimize Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından verilen Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası’nı Şanlı Türk Bayrağımıza takmasının ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu. Günün anlam ve önemine ilişkin konuşmayı yapmak üzere kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, “Bir hamaset destanı nakşedildi bağrına, / Yurdumun arslanları öldü iman uğruna / Ruhlarda bayraklaşan Allah için savaştır, Bu şehitler diyarı işte bu yer Maraş’tır” dizelerinin ardından Selam sana istiklal için yanan şehir / Selam sana iman dolu göğsüyle düşmana karşı duran şehir / Selam sana her ferdi kahraman şehir /Selam sana ey şüheda” dizeleriyle Kahramanmaraş halkını selamladı.

“HÜRRİYETİ OLMAYAN BİR MİLLETİN CUMA NAMAZI KILMASI CAİZ DEĞİLDİR”

Kutlama töreninde önemli açıklamalarda bulunan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet Erkoç, “Hürriyeti olmayan bir milletin Cuma Namazı kılması caiz değildir” diyerek bayrağımızın dalgalanmadığı yerde Cuma Namazı kıldırmayan Rıdvan Hoca’yı Vatanımız tek kişi kalana kadar düşmana teslim olunmayacaktır, Gayret bizden yardım Allahtan’dır” diyerek şahlanan Arslan Bey’i, Şehit olan kocasının silahını alarak “sıra bizde” diyen Senem Ayşe’yi “Maraş bize mezar olmadan, düşmana gülzar olmaz” diyerek, varlıklarını inançları ve özgürlükleri uğrunda adayan Mıllış Nuri, Yörük Selim, Evliya Efendi, Çakmakçı Sait gibi bayrağı uğruna şahadet şerbeti içen yiğitleri, Namusuna uzanan elleri kırmak için ilk kurşunu atan ve kurtuluşla simgeleşmiş Sütçü İmam’ı, Süt kadar ak yürekleriyle Maraş’ı sokak sokak, ev ev savunarak, bir devleti tek başına yenen Kahraman ecdadımızı bu mübarek Cuma gününde minnetle ve rahmetle yad ediyorum” dedi.

“OMUZLARIMIZDAKİ SORUMLULUĞUN BİLİNCİNDEYİZ”

Başkan Erkoç, “Kadim medeniyetimizin önemli merkezlerinden biri olan bu güzel şehrimiz 1919 yılı Şubat ayının 23. günü büyük bir mateme büründü. Yüzlerce yıldır ay yıldızlı bayrağın gölgesinde özgürce yaşadığı vatanı işgal edilmiş, o gün gönüller susmuş, yüreklere kor düşmüş, kuşlar ötmez olmuş, şehre düşman dolmuştu. Şehir, taşıyla toprağıyla, insanıyla kan ağlıyor, ağızları bıçak açmıyor, herkes vatanın işgal edilmiş olmasının acısı içinde kıvranıp duruyordu. Bütün bu olumsuz şartlara rağmen, Ben ezelden beri hür yaşadım hür yaşarım, Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım şuuruyla, istiklalin sembolü ay yıldızlı al bayrağına, özgürlüklerine, sahip çıkan kahraman ecdadımız, masa başında aziz vatan toprağını paylaşıp, gönül coğrafyamızı param parça etmek isteyen işgalcilere karşı, iman dolu göğsünü dünyanın en güçlü ordularına siper ederek, 22 gün 22 gece süren kadın erkek genç çocuk topyekun mücadelesiyle yeni bir destan yazarak, Çanakkale, Kut’ul Amare ruhunun bitmediğini tüm dünyaya haykırmıştır. Bugün de bu şehrin asil ve güzel insanları, 96 yıl önce kahramanlık destanı veren ecdadın torunları olarak, yanı başımızda Halap’te, Şam’da, Türkmen dağında özgürlük mücadelesi veren, aynı medeniyetin mirasçısı olduğumuz, aynı maneviyatı paylaştığımız, aynı dili konuştuğumuz kardeşlerini bağrına basarak, onları en iyi anlayan Ensar şehir olmuştur. Kahramanmaraş sadece İstiklal Mücadelesindeki öncülüğüyle değil, İstikbal mücadelesinde de istiklal ruhunu yetiştirdiği birbirinden değerli fikir ve dava adamlarıyla yeni filizlenen bedenlere de aşılamıştır. Bugün bizde büyükşehir belediye başkanı olarak yüreğimizde hissettiğimiz İstiklal ruhuyla, memleketimizin istikbal mücadelesinde bize kutsal emanet olan bu şehri en mamur hale getirmek için, gecemizi gündüzümüze katarak azim ve kararlılıkla çalışıyoruz. Omuzlarımızdaki sorumluluğun bilincindeyiz. Bu duygu ve düşüncelerle bütün Kahramanmaraşlı hemşehrilerimizin 12 Şubat Kurtuluş bayramlarını kutluyor, sağlık ve mutluluklar diliyorum” diye konuştu.

“KAHRAMANMARAŞIMIZIN DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞ GÜNÜ OLAN 12 ŞUBAT, ÇANAKKALE’NİN DEVAMIDIR”

Daha sonra kürsüye gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, her zaman barıştan yana olduklarına dikkat çekti. Bölgede yaşanan olaylar karşısında Türkiye’nin bir insanlık adası gibi dimdik ayakta durduğunu ifade eden Kültür Bakanı Ünal, “Biz milli değerlerimizi yaşatıyorsak kurtuluş ruhundan dolayıdır. Bizim özgürlüğümüze, bayrağımıza ve hele hele kadınımıza bir el uzatıldı mı işte orada aslan kesiliriz. Devlet tiyatrolarının ’57. Alay’ oyunun seyrettik, aslında bugünün ruhuna uygun bir oyun. Yarın, Kahramanmaraşımızın düşman işgalinden kurtuluş günü olan 12 Şubat, Çanakkale’nin devamıdır. Çünkü Çanakkale, bir milletin kendi kaderini, bayrağını, sancağını toprağını, canıyla, kanıyla savunduğu yer. Kahramanmaraş’ın edeleri de kendi şehrini canıyla, kanıyla, savunmuştur. Bu kent öyle bir yerdir. Kurtuluş savaşı genç Cumhuriyet’in, genç nesillere anlatılması, bunları kendi hafızasında yaşaması, kendi tarihini, kendi şuurunu oluşturması açısından bugünler çok önemli. Yarın Kahramanmaraş’ta 12 Şubat’ın ruhunu bir kez daha beraberce yad edeceğiz. Başbakanımız, yarın 12 Şubat’ın şerefine Kahramanmaraşımıza yeni hediyelerle gelecek” şeklinde konuştu. Ünal, Kahramanmaraş halkının kurtuluş bayramını kutladı.

Konuşmaların ardından Maraş Milli Mücadelesinde cereyan eden Abdal Halil Ağa, Sütçü İmam, Bayrak Olayı gibi olayların temsili olarak sergilenmesinin ardından Büyükşehir Belediyesi Halk Oyunları gösterileri sunuldu. Kutlama programı geçit resmi töreninde öğrenciler, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, mahalle çeteleri ve askeri birliklerin geçişi ile son buldu.

selyus