Ana Sayfa EKONOMİ 10 Şubat 2015

Sultanbeyli’de el yazması paralar sergileniyor

Sultanbeyli Belediyesi, “1861 yılından bu yana basılan tüm banknotlar var. Sultan Abdülmecid döneminde basılan kaimelerden tutunda her dönemin parasını sergiliyor.

Sultanbeyli Belediyesi ilginç bir sergiye ev sahipliği yapıyor. Sultan Abdülmecid döneminde basılan Kaime’den günümüz para birimi Türk Lirası’na kadar tüm dönemlerin paralarının buluştuğu ilginç sergi meraklılarını bekliyor. 

Koleksiyoner Mehmet Şahin ve Aydos Kütüphanesi sorumlusu Nusret Sönmez ilginç bir sergiye imza attı. Dünyanın çeşitli ülkelerinin banknotlarını ve Sultan Abdülmecid döneminde basılan kaimeden günümüzde kullanılan para birimi TL’ye varana kadar tüm dönemlerin banknotları sergiyle meraklılarına sunuldu.

Koleksiyoner Mehmet Şahin ilginç sergiyle ilgili şunları söyledi: “1861 yılından bu yana basılan tüm banknotlar var. Sultan Abdülmecid döneminde basılan kaimelerden tutunda her dönemin parasını burada sergiliyoruz. Ayrıca Cumhuriyetin kuruluşundan bugüne kadar ki gelir dağılımını da bu banknotlar gösteriyor. Sergide Irak, Çin, İran, Yugoslavya, Bosna Hersek, Türkmenistan ve daha birçok ülkelerden örnekler var. 2000 yılından 2006 yılına kadar ciddi bir kaime birikimi yaptım. Baktım bu iş ciddi bir iş. Cumhuriyet dönemine kadar araştırdım. Bulmaya çalıştım. Benim için 1927 yılının 50 lirasına ulaşmak çok zor oldu” dedi.

Kaime’den Banknot’a Paranın Yolculuğu sergisi incelendiğinde para birimlerinin tarihsel yolculuğunu görmek mümkün. Her dönemin banknotlarının yer aldığı sergi darbelerden ve siyasi krizlerden her zaman etkilenen paranın ilginç seyrini yansıtıyor. Türkiye ekonomisinin geldiği noktaların açık göstergesi olan banknotları meraklıları 10 Mart tarihine kadar Muhsin Yazıcıoğlu Kültür Merkezi Galeri İstanbulensis Sergi Salonu’nda ziyaret edebilir.

Etiketler:

İlginizi çekebilir

Kalamış Yat Limanı..

Kalamış Yat Limanı..

selyus