Ana Sayfa GENEL SAĞLIK 14 Eylül 2015

Türkiye’nin ilk Fitoterapi Merkezi Bezmialem’de

“Bezmialem Fitoterapi Eğitim Araştırma Uygulama Merkezi”, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Akça ve Rektör Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, İstanbul Valisi Şahin’in eşi Şeyma Şahin, AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı İffet Polat, Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, Fatih Belediye Başkanı Dr. Mustafa Demir’in katılımıyla gerçekleşti.

Bezmialem Vakıf Üniversitesi bünyesinde bulunan Türkiye’nin YÖK onaylı ilk fitoterapi merkezi olan “Bezmialem Fitoterapi Eğitim Araştırma Uygulama Merkezi”nin açılışı yapıldı.

Mütevelli Heyet Başkanı Ahmet Akça ve Rektör  Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu’nun ev sahipliğinde 14 Eylül Pazartesi günü gerçekleşen açılış törenine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, İstanbul Valisi Şahin’in eşi Şeyma Şahin, AK Parti İstanbul İl Kadın Kolları Başkanı İffet Polat, Vakıflar Genel Müdürü Dr. Adnan Ertem, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, Fatih Kaymakamı Ahmet Ümit, Fatih Belediye Başkanı Dr. Mustafa Demir ile eşi Dr. Şule Demir, BVU Mütevelli Heyet Başkan vekili Prof. Dr. Vedat Akgiray, BVU Mütevelli Heyet Başkan vekili Bekir Hulusi Cansu,BVU Genel Sekreteri Zeynep Gökçen, Bezmialem Fitoterapi Merkezi Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Murat Kartal, Proje Eş Yürütücüleri BVU Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülaçtı Topçu ve BVU Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali İhsan Taşçı’nın yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.

“VAKIF RUHUNUN GÜZELLİĞİ SİZLERİN SAYESİNDE KÖK VERİYOR”

Açılışta yaptığı konuşmada Bezmialem Fitoterapi Eğitim Araştırma Uygulama Merkezi’nin insanların bitkisel tedaviyi kullanırken güvenebileceği bir adres olacağını söyleyen Emine Erdoğan, “Bezmialem Vakıf Üniversitesi, medeniyetimizin önemli duraklarından biri. Fitoterapi merkezinin tüm insanlara ve ülkemize hayır ve şifalar getirmesini diliyorum. Şifa kaynaklarını kullanmak konusunda bugünü ülkemiz için milat kabul ediyorum. Bu merkezde çok önemli çalışmalar yapılacak ve biz de gönül rahatlığıyla bitkisel tedaviyi kullanacağız. Vakıf ruhunun güzelliği sizlerin sayesinde kök veriyor. Bitkilerle tedavi konusunda bilimsel çalışmalar yapan bir kurumun olması ülkemiz için umut verici. İnsanlığın birikiminde bu derece yeri olan ama bilimsel metotlarla harmanlanmayı bekleyen bu alan, suistimallerin konusu oluyor. Şifa meselesi olmaktan çıkıp başka sorunlara yol açıyor. Bilinçsiz üreticiler hastaların ihtiyacını suistimal ediyor. Şifa bitkilerin doğru şekilde toplanıp usulüne uygun kurutulup doğru dozda kullanılmasına bağlıdır. Fitoterapi merkezimiz bu anlamda önemli bir referans noktası olacak. Bu çabaların sayısının artmasını diliyorum” dedi.

“İLAÇTA DIŞA BAĞIMLILIĞI ORTADAN KALDIRACAĞIZ”

Merkezde bitkisel hammaddeden son ürüne kadar bu alandaki tüm araştırmaları gerçekleştireceklerini söyleyen Bezmialem Rektörü Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu, “Elde ettiğimiz ürünlerle ülkemizin ekonomisine katkıda bulunacağız. Fitoterapinin akılcı ve yenilikçi bir biçimde ele alınması güncel bir ihtiyaçtır. Almanya’da reçete edilen ilaçların yüzde 60’ı, Japonya’da yüzde ise 70’i, bitkilerden elde ediliyor. Ülkemizin öz kaynaklarını kullanarak ithal edilen hammadeyi daha aza indirmeye çalışacağız ve ilaçta dışa bağımlılığı ortadan kaldıracağız” diye konuştu.

15 ALANDA ONAY ALDI

Tüm topluma ve üreticiye yardımcı olmayı hedeflediklerini söyleyen Bezmialem Vakıf Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülaçtı Topçu, “Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları Sağlık Bakanlığı’ndan 15 alanda onay aldı. Önümüzdeki günlerde sertifika programlarıyla bu alanda yetişecek hekimlerimiz tedavilerini resmi olarak sürdürecekler. Toplumdaki fitoterapi alanındaki eksikliği gördükten sonra uygulamasında güçlükler, konuyu bilmeyen kişilerin yanlış yönlendirmeleri ve kötü sonuçlar alınması nedeniyle bu merkezi kurduk. Burada tüm topluma ve üreticiye yardımcı olacağız” ifadelerini kullandı.

“DÜNYANIN EN BÜYÜK BİTKİSEL İLAÇ MERKEZİ OLMAYI HEDEFLİYORUZ”

Fitoterapi Eğitim Araştırma Uygulama Merkezi’nin kuruluş sürecini anlatan BVU Fitotrapi Merkezi Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Murat Kartal ise “İlklerin üniversitesi olan Bezmialem Vakıf Üniversitesi, bir ilke daha imza atıyor. Türkiye’nin YÖK onaylı ilk fitoterapi merkezinin projesini 2014 Şubat’ında oluşturduk. İstanbul Kalkınma Ajansı’ndan yüzde 90 oranında destek gördük. YÖK onayı için başvurduk ve onayı da aldık. Avrupa’nın altıncı, dünyanın ise on yedinci büyük ilaç pazarıyız. Fakat henüz yeni bir ilaç molekülü keşfedemedik. Fitoterapi merkezimizle yeni bitkisel ilaçlar oluşturabiliriz. Dünyanın en büyük bitkisel ilaç merkezi olmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

Açılışın ardından Emine Erdoğan, Bezmialem Fitoterapi Eğitim Araştırma Uygulama Merkezi’ni gezerek yetkililerden bilgi aldı.

selyus