Ana Sayfa SİYASET 19 Kasım 2016

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeniden AK Parti’nin başına geçiyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin Anayasa değişikliği teklifi taslağı hakkında, “Benim kanaatim; bir cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğinin kesilmesi bir defa ülkedeki siyasi etkinliğin, ülkedeki aktif bir yapının zafiyet bulmasını getirir. Partisiyle beraber bu yolu yürümesi, bu süreci işletmesi şüphesiz ki hem mensubu olduğu partisini, hem de cumhurbaşkanının kendisini güçlü kılacak ve çok daha kararlı, dayanışma içerisinde adımlar atılmış olacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa değişikliği taslak metni ile ilgili olarak önemli açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, özelliklede partili devlet başkanı olması doğru olacağını ifade etti. 

“BU ÇALIŞMANIN BAŞKANLIK VEYA CUMHURBAŞKANLIĞI OLMASI HUSUSUNDA BİR SIKINTIM SÖZ KONUSU DEĞİL”

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AK Parti) Milliyetçi Hareket Partisi’ne (MHP) ilettiği Anayasa değişikliği ile ilgili teklif taslağının basına yansıyan ayrıntılarında yer alan ifadeler ile ilgili değerlendirmesinin sorulması üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, iki partinin aralarında yaptıkları bu çalışma ve görüşmelere ilişkin Cumhurbaşkanı olarak kendisine düşenin hayırlı olsun temennisinde bulunmak olduğunu belirtti. Cumhurbaşkanı Erdoğan konu ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmenin devamında şunları söyledi: “Yapılan bu çalışmanın başkanlık veya cumhurbaşkanlığı olması hususunda şahsen benim açımdan herhangi bir sıkıntı söz konusu değildir. Yeter ki burada her iki siyasi parti milletimize neyi takdim edecektir, bunu kendi aralarında görüşmek suretiyle kararını vereceklerdir. Tabii bu Parlamentoya götürüldükten sonra Parlamentoda 367 yakalanır mı-yakalanmaz mı veya sadece bir referandum kararı mı çıkar, bunu o süreçte göreceğiz. Ondan sonraki süreç ise milletimin vereceği karardır. Ama bu arada da biliyorsunuz Cumhurbaşkanlığına Parlamentodan geçtikten sonra gelmesi söz konusudur. Geldiği zaman da tabii bu arada biz metne o zaman tam manasıyla muttali olacağız ve metni de o zaman görmüş oluruz. Ona göre de değerlendirmelerimizi yaparız. Ama şu anda böyle bir değerlendirme yapmam söz konusu değil.”

“CUMHURBAŞKANININ PARTİSİYLE İLİŞİĞİNİN KESİLMESİ, SİYASİ ETKİNLİĞİN ZAFİYET BULMASINI GETİRİR”

Anayasa değişikliği taslak metni ile ilgili olarak MHP’nin Cumhurbaşkanı seçilen kişinin partisiyle ilişkisinin yine mevcut Anayasadaki gibi devamından yana olduğuna ilişkin duyumlarla ilgili yorumu sorulan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti: “Sadece partiden ilişiğinin kesilmesi veya kesilmemesi hususunda benim kanaatimi Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden önce öyle zannediyorum ki biliyorsunuz. Benim kanaatim; bir cumhurbaşkanının partisiyle ilişiğinin kesilmesi, bir defa ülkedeki siyasi etkinliğin, ülkedeki aktif bir yapının zafiyet bulmasını getirir. Bunun için böyle bir adım atılıyorsa ki fiili başkanlık diye zaman zaman Sayın Bahçeli’nin ifade ettiği şekliyle, yani cumhurbaşkanlığı sistemine bu şekilde girildiği anda, girildiği şekliyle o zaman tabii ki partiden ilişkisinin kesilmesi doğru olmayacaktır. Partisiyle beraber bu yolu yürümesi, bu süreci işletmesi şüphesiz ki hem mensubu olduğu partisini, hem de cumhurbaşkanının kendisini güçlü kılacak ve atılacak adımlarda çok daha kararlı dayanışma içerisinde adımlar atılmış olacaktır. Yani bir patinaj dönemi tamamıyla terk edilmiş, geleceğe yönelik bir dayanışma dönemi başlamış olacaktır.”

selyus