Ana Sayfa ATLETİZM 10 Kasım 2016

Maratonda koşacaklara tavsiyeler

Pazar günü düzenlenecek 38’inci Vodafone Avrasya Maratonu’nda dikkat edilmesi gereken konuları Kemerburgaz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Uzman Cem Kaya tavsiye niteliğinde açıkladı.

İstanbul Kemerburgaz Üniversitesi bu yıl 38. kez düzenlenen Vodafone Avrasya Maratonu’nda Öğretim Üyeleri ve öğrencileriyle koşacak. Kemerburgaz Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nden Uzman Cem Kaya ile İKBU Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Medicalpark Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Engin Türkmen maratonda koşacaklara tavsiyelerde bulundu.

MARATONDA KOŞMADAN ÖNCE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Maratonun en uzun yol koşusu olduğunu söyleyen Yrd. Doç. Engin Türkmen, “Dayanıklılık ve direnim gerektiren bir spordur. Bu koşuda ortalama 3000- 4000 kilo kalori enerji harcanır. Bu yaklaşık 10-15 saat balta ile odun kırma işlemi ile harcanan enerjiye eşittir. Maraton öncesinde aylar boyunca süren uzun ve zorlu antrenmanlarla hazırlık yapılması gerekir. Hem fiziksel hem de mental dayanıklılık gerektirir. Yarış öncesi imkân varsa parkuru tanımak iniş ve çıkışları öğrenmek gerekir. Ayak tırnakları yarıştan birkaç gün önce çok kısa olmayacak şekilde kesilmeli ve uçları düzeltilmelidir. Yarış sırasında giyilecek spor kıyafetleri rahat olmalıdır. Pamuklu tişörtler aşırı ter ile ağırlaşabilir. Mümkünse hava alan delikli teknik koşu kıyafetleri giyilmelidir. Koşu için seçilen ayakkabılar rahat olmalı bağcıkları kolay açılmamalı ve mümkünse uzman bir marka tercih edilmelidir” dedi.

YARIŞ ÖNCE VE SONRASI SIVI ALIMINA DİKKAT

“Yarıştan bir süre önce sık sık sıvı alımına başlamalıdır” diyen Türkmen sözlerine şöyle devam etti:

“Yarış öncesi son 3-4 saatte 2 bardak su, yarıştan 2 saat önce 1,5 bardak su, yarıştan yarım saat önce 1 bardak su, yarıştan 15 dk önce yarım bardak su içilmelidir. Yarış sonrası her kaybedilen kilo başına 2 bardak su içilmelidir. Yarıştan sonraki gün 36 saat süresince sık sık sıvı almaya devam edilmeli, en az 2 şişe maden su içilmelidir. Yarıştan önce vücudumuzun sürtünmeden zarar görmemesi için vazelin gibi jeli koltukaltı, baldır içlerine sürebiliriz. Yarıştan birkaç saat önce hafif bir kahvaltı yapılmalı karbonhidrattan zengin olmalı (tost, simit), potasyum zengini muz alınmalıdır. Bir yumurta ve omlet, iki dilim peynir, iki dilim hindi füme, bal, 10-12 tane badem, 2 şekersiz çay içilebilir. Süt laktoz intolaransı, karın şişliği, gaz ve ishal yapabileceğinden önerilmemelidir. Koşuya başlamadan önce sırt numaralarınızı topuklu iğne ya da metal aparatlarla tutturmayın, rahatsızlık yaratabilir. Maraton öncesi zihnimizde yarışa hazırlamalı ve onun için bir köşeye geçip mental hazırlık yapılmalıdır.”

selyus