Ana Sayfa KÜLTÜR-SANAT 29 Haziran 2016

İstanbul UNESCO Oturumunun ev sahibi

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 10 – 20 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin (DMK) 40. Oturumuna ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 10 – 20 Temmuz tarihleri arasında İstanbul’da düzenlenecek UNESCO Dünya Miras Komitesi’nin (DMK) 40. Oturumuna ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Yerli ve yabancı basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği basın toplantısı Ortaköy’de bulunan Esma Sultan Yalısı’nda yapıldı.

Basın toplantısında konuşan Bakan Nabi Avcı, Temmuz ayı başında, İstanbul’a çok yakışan uluslararası bir toplantının yapılacağını ifade ederek, “UNESCO, Birleşmiş Milletler kuruluşları içinde, hatta tüm uluslararası kuruluşlar içinde Türkiye’ye, özellikle İstanbul’a en yakışan uluslararası kuruluş. Hangi fonksiyonu açısından bakarsanız bakın, ister eğitim, ister bilim, ister kültür açısından UNESCO Türkiye’ye, Türkiye de UNESCO’ya göre. İnşallah 40. Dünya Miras toplantımız da İstanbul’da gerçekten istisnai bir toplantı olarak tarihe geçecek.” diye konuştu.

Türkiye’nin Dünya Miras Komitesi toplantısı için çok fazla ön hazırlık yapıldığının altını çizen Avcı, şunları kaydetti: “Bu toplantının sadece Dünya Miras listesindeki eserlerin tanıtımına değil, ülkemizin ve İstanbul’un tanıtımına da bir katkıda bulunacağını ümit ediyorum. Bu toplantıda dünya miras listesindeki alanlardan 156’sının durumu gözden geçirilecek. Yani hemen hemen her ülkenin bu listede yer alan eserlerinden birilerinin durumları gözden geçirilecek. Tehlike altındaki dünya miras listesinde bulunanların son durumları gözden geçirilecek. Ayrıca ülkemiz açısından sevindirici bir şey, geçici listeye de ülkemiz adına 17 alan kaydedilecek. Dünyada bu yeni geçici listeye 29 yeni adaylık başvurusu var. Bunları da inceleyeceğiz. Ayrıca ülkemizin daimi listeye sunduğu Ani arkeoloji alanı da bu 29 eserden biri olacak.”

Nabi Avcı, Dünya Miras listesinde bin 31 varlığın olduğunu belirterek, “Bunlardan 15’i Türkiye’de. Bu bizim için bir övünç kaynağı ama yeterli mi, değil. Daha da inşallah bunları artıracağız. 163 ülke arasında Türkiye Dünya Miras listesindeki sırası itibarıyla 17. sırada.” ifadelerini kullandı.

Basın toplantısında konuşan Başkan Kadir Topbaş, İstanbul’un son yıllarda kongre ve büyük çaplı oturumlar için akla gelen ilk şehirlerden biri olduğunu söyledi. İstanbul’un her yönüyle dünya tarafından yakından takip edildiğini de ifade eden Başkan Topbaş, “Önemli bir toplantının arifesindeyiz. İstanbul esasında bunu hak ediyor. Bu konuda gerçekten yoğun bir çaba sarf edildi ve İstanbul kendini gösterdi” diye konuştu.

Avrupa Birliği tarafından 201o yılında İstanbul’un Kültür Başkenti ilan edildiğini hatırlatan Başkan Topbaş konuşmasını şöyle sürdürdü: “İstanbul için tarihin çeyiz sandığı diyoruz. Üç büyük imparatorluğun İstanbul’un katmanlarında izleri var. Her bir noktası çok farklı güzellikler yansıtmakta dünyaya ve heyecan verici bir kimliğe sahip. 9 bin 500 kilometrelik İpek Yolu’yla, 16 bin kilometrelik antik Roma Yolu’nun kesiştiği bir kent. Doğuyla batının buluştuğu kent. Her sabah Asya ve Avrupa’ya güneşin aynı anda doğduğu bir şehirde bu güzelliklerin medeniyetin izlerini taşımakta.”

Kısa bir süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla “Antik Çağdan XXI. Yüzyıla Büyük İstanbul Tarihi” isimli 10 ciltlik bir eserin tanıtıldığını da hatırlatan Başkan Topbaş, “İstanbul’un tarihi kitaplara sığmayacak kadar büyük. Kendi alanında uzman 300 civarında bilim adamının katkılarıyla gelecek nesiller içinde 10 ciltlik bir eseri Türkiye’ye kazandırdık. Bu eser yakında yabancı dillere de çevrilecek” dedi.

UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Öcal Oğuz da İstanbul’un kültürel miras, zenginlik ve yaşayan şehir olmak açısından dünyanın hiçbir şehriyle kıyaslanamayacak kadar mükemmel bir şehir olduğunu söyleyerek, “Her şehrin güzelliği var. Hiçbirini reddetmeyelim ama İstanbul bambaşka bir güzelliğe sahip. Böyle bir şehrin Büyükşehir Belediye Başkanı’nın, belediyenin bütün imkanlarıyla bu toplantının arkasında olması, bizi bu bakımdan da gururlandırıyor.” dedi.

UNESCO Dünya Miras Komitesi 40. oturum başkanı Büyükelçi Lale Ülker ise toplantıya katılmaktan büyük onur duyduğunu belirterek, görevin kendisine verilmesinden ötürü teşekkür etti.

Toplantının başarılı bir şekilde gerçekleştirilmesi için ekip olarak ellerinden gelen gayreti göstereceklerini dile getiren Ülker, “Ülkemizin, kurucu 20 devletten biri olduğu Birleşmiş̧ Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü̈ UNESCO’da, kültür, en görünür ve önemli etkinlik alanıdır. UNESCO’nun kültür alanındaki amiral gemisi konumundaki 1972 tarihli UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunması Sözleşmesi, uluslararası toplumda ve ülkemiz kamuoyunda bilinirliği en yüksek UNESCO Sözleşmesi’dir.” diye konuştu.

selyus