Ana Sayfa SİYASET 25 Temmuz 2014

Başkan Türkmen “Marmaray asrın projesi, Çamlıca Camii ise mührüdür”

SKAYTÜRK 360 TV’de canlı yayınlanan ve Yeliz Güler’in sunduğu Yerel Gündem programına katılan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, projelerini ve Üsküdar’da coşkulu geçen Ramazan etkinliklerini anlattı.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar’ın bir tahammül ve hoş görü kenti olduğunu vurgulayarak, “ Üsküdarlılar olarak zulüm nereden gelirse gelsin haksızlığa tahammül edecek durumumuz yok. Filistin ve Gazze’deki zulme sessiz kalamayız. Dünyadan bu konudan gerekli tepki göremiyoruz. Bu tür zulümlere karşı gücümüz nispetinde onlara tepki göstermeliyiz. Sosyal tesislerimiz, kafeteryalarımız, restoranlarımızda İsrail ürünlerinin satılmaması gibi anlamlı bir tepki gösterdik. Halkımızın bizlere çok takdirleri var ve boykot anlayışına onlar da katılıyor. Ramazanı ne güzel huzur içerisinde geçiriyorduk. Sevincimize gölge düştü. Yaptığımız bütün programlarda, Gazze’de ki çocuklar aklımıza geliyor” şeklinde konuştu.

Tahammülü ve hoşgörülü belediyecilik modeli

Üsküdar Belediyesinin çalışmaları ve hizmet anlayışı konusunda bilgiler veren Başkan Türkmen, “Belediyeler, elbette ki sokakları, caddeleri yapacak, temizlik işlerini, çevre düzenlemesini gerçekleştirecek. Ancak belediyecilik bunların da ötesine taşındı artık. İnsanlar, diyalog kurabilecekleri ve kolay ulaşabileceği yönetim görmek istiyor. Ulaşılabilir bir başkan modeli arıyor” dedi.
1994 yılında Başbakan, Recep Tayyip Erdoğan belediye başkanı olunca Türkiye’de belediyeciliğin tanımının da değiştiğini belirten Başkan Türkmen, kültür, sosyal, sanatsal belediyecilik, tahammül ve hoşgörülü belediyecilik devri başladığına dikkat çekti.

Belediyemiz başarı ödüllerine doymuyor

Üsküdar Belediyesi olarak birçok ödüle salip olduklarını dile getiren Hilmi Türkmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ulaşım ve trafik konularında da belediye olarak çalışmalarımız var. Üsküdar, 1350’li yıllarda Müslümanların yaşadığı şehir. Üsküdar’ın tarihi, 29 Ekim 2013 günü MARMARAY’ın açılmasıyla yeniden yazılmıştır. MARMARAY, Avrupa’nın Anadolu’ya çıkış noktasıdır. Harem’den yeni kapıya Avrasya Tüp geçidi, Ümraniye -Çekmeköy hattı ile Boğaziçi Köprüsü’nün merkezi Üsküdar’dır. Dolayısıyla Üsküdar ulaşımın merkezidir. İlçemizde, Anadolu’nun o mistik havası devam ediyor. O’nu gözümüz gibi koruyoruz. Diğer ulaşım çalışmaları tamamlandığında bugünkü meydanımız şimdikinin üç katı genişleyecektir. Belediyemizin yeni hizmet binası şu anda yapım aşamasında. Biter bitmez eski binayı yıkacağız. Eski binanın altında 1500 araçlık bir yeraltı otoparkı inşa edeceğiz. Yeni Belediye yerleşkesinin altında 1500 araç kapasiteli yeraltı otoparkı olacak. Şu anda meydanda sadece 400 araç kapasiteli bir katlı otopark var. Proje bittiğinde 3 bin araç kapasitesine ulaşacağız böylelikle Üsküdar komple bir meydana sahip olacaktır”.

Temizliği ve estetik güzelliği önemsiyoruz

“Üsküdar’ı aynı zamanda bir turizm bölgesi olarak görmek istiyoruz. Ulaşımın merkezi olan Üsküdar’da vatandaşlar ve turistler sadece gelip geçmesinler, Üsküdar’ı gezsinler istiyoruz. MARMARAY 8-9 yıl inşaatı sürdü, Üsküdar şantiye görüntüsüydü. Esnafımız çok sıkıntı çekti. MARMARAY sonrası esnafın işleri açıldı. Güzel bir Üsküdar meydanı bizleri bekliyor. Üsküdar. İstanbul’un en estetik ilçesidir. Bizim bir sloganımız var. Üsküdar’da nefes alan Üsküdar’a nefes vermeli. Tertemiz pırıl pırıl Üsküdar. Projelerimizi düşünürken Üsküdar’ın günlük insan trafiğini 3 milyon olduğunu düşünerek yapıyoruz”.

Mimar Sinan eserleri ile dolu yeşil bir Üsküdar

Üsküdar’ın çehresinin her sene daha farklı bir siluete büründüğünü anlatan Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, konuşmasını şöyle sürdürdü:” Yapılan yatırımlarla 2017 de bizi yepyeni bir Üsküdar bekliyor. Kişi başına düşen yeşil alan oranı Üsküdar’da, 4.8 metre kare iken. bugün 7.8 metrekareye ulaşmıştır. Hedefimiz 10 metre kareyi geçmektir. Validebağ Korusu’nda bulunan 354 dönüm arazimizi kent ormanı, şehir parkı yapacağız. Güzel bir koru olacak. Bütün Anadolu yakası bu ormandan istifa edecektir.

“Çamlıca Camii Marmaray’ın Mührüdür”

Mimar Sinan’ın en çok eserinin olduğu yer Üsküdar’dır. İl özel idaresinin fonlarıyla bir noktaya kadar restorasyonunu yaptık. Restore edeceğimiz tarihi mekanlar var. Tekkeler, mektepler medreseler, köşkler, Selimiye Hamamı restorasyonu yapılacak. Marmaray’a asrın projesi dedik. Marmaray asrın projesiyse Çamlıca Camii ise mührüdür. Bu mühür Üsküdar’a Çamlıca’ya vurulmuştur. Çamlıca camii en önemli projesidir. Şaheser 1 Temmuz 2016 kadir gecesi açılacak. Bu muhteşem camii, 60 bin kişinin namaz kılabileceği muazzam bir eserdir”.

Surre alayı geleneğini yaşatıyoruz

“Üsküdar 1350’li yıllarda Müslümanların ana yurdu olmuş bir şehir. Osmanlı döneminde hacı adayları, Mekke’ye Kabe’ye Harem’e Üsküdar’dan yolcu edilirmiş. Yani hacılar Harem’den Harem’e yolculuk yapıyor. İlçemizdeki hacılarımız Doğancılar Parkında toplanıp Harem’e gidiyor ve buradan gemilerle yolculuk başlıyormuş. Buna da Surre Alayı deniliyormuş. Surre Alayı yolculuklarını bu sene ilk kez yaşatmış olacağız. Hacı adayları, yakınları, müftülerimizi, hocalarımızı, develer kervanı ile yapacağımız yolculukla Harem’e kadar getirecek ve oradan uğurlayacağız.”

Kentsel dönüşümde ilk kazma belediye binasına vurulacak

Kentsel dönüşümle ilgili soruya da cevap veren Başkan Türkmen, çarpık şehirleşme sadece Üsküdar’ın değil, tüm ülkemizin en önemli sorunlarından biri olduğunu çözülmesi gerektiğini belirterek, “2014 yılı bitmeden dönüşümün ilk kazmasını vurmuş olacağız. 2019 “da hatırı sayılır kentsel dönüşüm gerçekleştirilmiş olacaktır. İlk dönüşümü de kendi arsalarımızdan başlatıyoruz. Vatandaşlarımızı da kendi parsellerinizi birleştirirseniz siz de böyle modern binalarda oturacaksınız mesajı vermek istiyoruz. Asla Üsküdar’da yaşayanları başka yere göç etmesini istemiyoruz yerinde kentsel dönüşüm yapacağız. Herkes elinde tapusu olan sıkıntıya girmesin herkes kendi oturduğu yerde kalkmak üze kentsel dönüşüm gerçekleştireceğiz” dedi.

Dillere destan bir Ramazan ayı yaşıyoruz

Üsküdar’da bu yıl Ramazan’ın bir başka yaşandığını ve her akşam 30 bin kişiye iftar yemeği verildiğini açıklayan Başkan Türkmen, etkinliklerden bazılarını ise şu şekilde anlattı; “Sahilde çok estetik bir çadır kurduk. Her gün 9-10 bin kişi iftar açıyor. 13 ayrı mahallemizdeki sabit çadırlarımızda iftar veriyoruz. Yemeklerimiz çok leziz. Trabzon tereyağından yapıyoruz. Enderun Usulü Teravih organize ediyoruz. O gün o camide ücretsiz dondurma dağıtıyoruz. Bütün bunlar belediyemizin imkanlarının yanısıra, hayırseverlerle birlikte yapıyoruz.

Destek kart ve istihdam projelerimiz var

“Maddi durumu zayıf olan ailelere belediyeler kumanya dağıtıyor. Biz kumanya işini kapattık. Çünkü alan insan çekiniyor, görevliler geliyor zile basıyor herkes görüyor. Biz Destek Kart dönemi başlattık. Bu kart vasıtasıyla vatandaşımız istediği yerde istediğini alıyor. Ramazana 3 gün kala bu kartları verdik. Vatandaşlarımız Ramazan alışverişini buradan yaptı. Mahallenin muhtarı kanaat önderleri, mahalledeki meclis üyelerimizin ortak kararı onların bize belirttiği isimlerden oluşuyor.”
Başkan Türkmen, yayının sonunda ise ilçedeki işsizlik sorununu çözmek için gerçekleştirdikleri ÜSİM projesiyle ilgili kısa bilgi vererek, “Hedefimiz 5 yılda 5 bin gencimizi iş sahibi etmek. Şimdiye kadar bu proje kapsamında 640 kişiye istihdam sağladık” dedi.

Etiketler:
selyus