Ana Sayfa SİYASET 6 Kasım 2015

İstanbul’da 6. Sivas Günleri

İstanbul Sivas Konfederasyonu ve İstanbul Sivas Platformunun Başkan İsmail Erdem öncülüğünde altıncısını düzenlediği ‘Sivas Günleri’ne TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, İstanbul Valisi Vasip Şahin ve AK Parti Milletvekilleri ile belediye başkanları katıldı.

İstanbul Sivas Konfederasyonu ve İstanbul Sivas Platformunun Başkan İsmail Erdem öncülüğünde altıncısını düzenlediği ‘Sivas Günleri’ne yoğun katılım oldu. Programın Sivaslı önemli konuğu TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, “Bizi diğerlerinden farklı kılan, bizi diğerlerinden ayırt eden üstün kılmayan ancak zengin kılan şey bizim kültürümüzdür” diye konuştu.

Anadolu’nun zengin bir kültür hazinesi olan Sivas’ın kültürel zenginliklerinin taşındığı, 3 gün sürecek etkinliğe tanınmış onlarca isim katıldı.

SİVAS GÜNLERİNE ÖNEMLİ İSİMLER KATILDI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Maltepe Sahilde Sancaktepe Belediye Başkanı, İstanbul Sivas Konfederasyon ile Sivas Platform Başkanı İsmail Erdem’in sorumluluğunda gerçekleşen ‘Sivas Günleri’ne, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz, İstanbul Valisi Vasip Şahin, İstanbul Milletvekilleri Dr. Ravza Kavakçı Kan, Osman Boyraz, Hasan Turan, Sivas Valisi Âlim Barut, Sivas Belediye Başkanı Sami Aydın, Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can, Sivas İlçe Kaymakamları, Sivas İlçe Belediye Başkanları, AK Parti İstanbul İl Başkan Yardımcıları Muharrem Ödemiş, Habibe Çiftcioğlu Başer, Dr. Fatih Tuna, Sancakatepe, Maltepe, Kadıköy Kaymakamları, AK Parti Sancaktepe İlçe Başkanı Adil Kandemir, AK Parti Maltepe İlçe Başkanı Ümit Çoban, Sivaslı Sancaktepe Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Genç ile Muhammed Ali Cankatar, ve adını yazamadığımız daha birçok önemli isim katıldı.

“İSTANBUL’DA SİVAS KÜLTÜRÜ KONUŞULACAK”

Sivas Valiliği, Sivas Belediye Başkanlığı, Sivas İşadamları Derneği, Sivas’ın tüm ilçelerinin stant tanıtımının gerçekleştirildiği ‘Sivas Günleri’nin açılış konuşmasını yapan Sancaktepe Belediye Başkanı, İstanbul Sivas Konfederasyonu ile Sivas Platformu Başkanı İsmail Erdem İsmail Erdem, “Sivas Konfederasyonu ve Sivas Platformu olarak bugüne kadar Sivas’ın tüm değerlerini gün yüzüne çıkarmak ve İstanbul’daki gençlerimizi Sivasımızla bütünleştirmek adına çok önemli hizmetlere imza attık. Beş gün üstüste uğraştığımız bu tanıtım günleriyle beraber Sivas’la ilgili geçmişimizle geleceğimizi burada bütünleştirmiş oluyoruz. 1 milyonun üzerinde Sivaslı İstanbul’da yaşıyor. 15 milyonluk bir şehirde 1 milyonu aşkın bir rakam çok çok önemlidir.”

Başkan İsmail Erdem, Değerli hemşerilerim ve değerli konuklar, bugün burada 16 ilçemizin Kaymakamları, Belediye Başkanları ilçelerimizin ve stantları var. Biz arzu ediyoruz ki yüzbinlerce Sivaslı ve İstanbullu Pazar günü geç saatlere kadar açık olacak olan burada Sivas’ı doyasıya yaşamış olacak.

Aslında bu kültürel bir program, Sivas’ı İstanbul’a taşımış oluyoruz. Tüm kültürel çevresi ile beraber, Sivas tarihi, kültür mirası yüksek olan bir şehrimiz. Selçuklu’nun başkenti olmakla beraber, Türkiye Cumhuriyeti’nin de temellerinin atıldığı topraklar. Sivas’ın kültürel mirası içinde, Sivas Ulu Cami’den, medreselerimize, 4 Eylül Kongre Binası’ndan, Vilayet Binası’na kadar çok farklı tarihi eserler var. Bugün burada varoluşumuz biz diyoruz ki; Anadolu’nun bağrından gelen insanlar olarak İstanbul’a bir iz bırakıyoruz. İstanbul’da ki bir milyon Sivaslı insanımız İstanbul’daki sevgi tohumlarının yeşermesine vesile olur. İstanbul’daki toplumsal barışın sağlanmasında etkili oluruz, etkin oluruz.  Çünkü her sokakta ve her apartmanda mutlaka bir Sivaslı aile vardır” şeklinde konuştu.

MİLLETVEKİLİ OSMAN BOYRAZ, ÇOK ANLAMLI VE BİR O KADAR DA DUYGUSAL BİR KONUŞMA

Programda Sivas Milletvekilleri adına konuşan AK Parti İstanbul 1. Bölge Milletvekili Osman Boyraz, “Değerli hemşerilerim buradan; Yavuz Bülent Baki’nin

“Bir Selçuklu nakışında seni bulmak ne güzel

Ne güzel seni bulmak ney sesinde.

Şemsi Sivasi’nin mübarek türbesinde

Kandil kandil yanan şehir” dörtlüğü ile sizleri selamlıyorum.  

Öncelikle bu güzel programı organize eden değerli İsmail Başkanımıza ve ekibine yürekten teşekkür ediyorum. Siyasi yolculuğumda dualarıyla, maddi ve manevi destekleriyle her daim yanımda olan hemşerilerime şükranlarımı sunuyorum. Beni bu yolculukta hiçbir zaman yanız bırakmadınız, Allah sizden tazı olsun. Bugün burada muhteşem bir anı yaşıyoruz. Buradan baktığımız zaman, bir ressamın fırçasından ancak bu kadar güzel tablo ortaya çıkabilir. Bu tabloyu oluşturan herkese katılımlarından dolayı herkese teşekkür ediyorum. Sivas denildiği zaman; ozanların yetiştiği, ozanların barındığı bu coğrafyada özellikle kardeşlik ve birlik beraberliğe vurgu yapan bu ozanlarımızı Anadolu Coğrafyamızın tamamına ilmik ilmik, nakış nakış bir kilimin deseni gibi işlememiz gerekir diye düşünüyorum. Çünkü onların değişlerinde, söylentilerinde öğretilerinde ve felsefesinde kardeşlik var.

Ruhi Su ne diyor:

Yaratan bizleri insan yarattı 

Muhabbet insana, cana muhabbet 

Cümle mahlukatın üstünde tuttu, 

Muhabbet insana, cana muhabbet.

İşte bu muhabbet köprülerine Sivaslılar olarak Anadolu Coğrafyasını işlememiz gerekiyor” dedi.

AMERİKA’DA KÖY NÜFUSU YÜZDE 2-3

Sivas Günleri’nin kapanış konuşmasını yapan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı İsmet Yılmaz, “Bizi diğerlerinden farklı kılan, bizi diğerlerinden ayırt eden üstün kılmayan ancak zengin kılan şey bizim kültürümüzdür. İşte o kültürü yaşatabilmek için mutlaka kültürün arzı olması lazım ama arz da talebe bağlıdır. Çünkü marifet iltifata tabidir derler, dolayısı ile sunulan şeyin talep edilmesi lazım. Görüyorum ki bugün Sivas’ın bütün renkleri arz edilmiş durumda. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması bakımından şehir merkezlerindeki nüfus oranları önemlidir. Sivas’ta kırsal kesimde yaşayan nüfus yüzde 22’dir. Amerika’da bu nüfus kaçtır? Yüzde 3’tür, 5’tir. Dolayısı ile bizim köylerde, şehir merkezlerimizin nüfusu boşalmadı. Sivas’ın merkez nüfusu eskiye nazaran arttı. Ama boşalan yerler var. Neresi bu? Köylerimiz boşaldı. Peki köylerdeki nüfusu tutabilmek mümkün mü? Zor. Neden zor? Amerika’da köy nüfusu yüzde 2 ya da 3 iken, Avrupa’da köy nüfusu yüzde 2 ya da 3 iken, siz yüzde 22 köy nüfusunu eğer köyde tutarsanız gelişmenizi tamamlayamazsınız. 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisinden birisi olamazsınız. Dolayısıyla bu köyden kente akış, sadece Türkiye’ye özgü bir konu değildir” şeklinde konuştu. 

 

selyus