Ana Sayfa YAŞAM 30 Nisan 2016

Sancaktepe’de “Kut’ül Amare Zaferi” kutlaması

Sancaktepe’de 1. Dünya Savaşı’nın Çanakkale’den sonra en önemli zaferlerinden biri olan “Kut’ül  Amare Zaferi”nin 100. yılında yapılan kutlamaya Belediye Başkanı İsmail Erdem’de katıldı.

Yakın tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biri olan Kut’ül Amare Zaferi’nin 100. yılında Bilgievleri öğrenci ve öğretmenleri tarafından hazırlanan program 27 Nisan Çarşamba günü Dr. Kadir Topbaş Kültür Merkezi’nde yapıldı. Bugün Irak sınırları içinde yer alan Kut bölgesinde Atalarımızın 100 yıl önce İngilizlere karşı savaşarak vermiş olduğu büyük mücadeleyi andığımız program bilgevi öğrenci Mahmut Emre Kartal’ın Fetih Suresi tilaveti ile başladı.

Birinci Dünya Savaşı’nda 13’ü general, 481’i subay olmak üzere toplam 13 bin 494 İngiliz askerinin esir alındığı bu savaşta, savaşarak kazanamayacağını anlayan İngilizlerin, Osmanlı Ordularının komutanı Halil Paşa’ya rüşvet teklif etmesi ve sonrasında yaşanılanlar bilgievi öğrencileri tarafından sahnelenen oyunla canlandırıldı.

Kut’ül Amare’yi ve kahraman askerlerimizi anlatan şiirlerin öğrenciler tarafından okunduğu programda kulüp öğretmenleri de seslendirdikleri eserlerle salonda bulunan konuklara duygulu anlar yaşattılar.

Belediye Başkanı İsmail Erdem programda yaptığı konuşmada, tarihin altın sayfalarından biri olan Kut’ül Amare Zaferi’nin Kütüphane Müdürlüğü tarafından düzenlenen bu programla tekrar gündeme getirilmiş olmasından ve 100 yıl önce kazanılan bu zaferi birlikte anlıyor ve birlikte yaşıyor olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 1917-1952 tarihleri arasında bir bayram havasında kutlanan Kut’ül Amare Zaferi’nin, Türkiye’nin NATO’ ya üye olması ile birlikte İngilizlerin yoğun baskısı üzerine bir bayram olarak kutlanmaktan vazgeçilmesini hatırlatan Erdem, bugün yeniden Osmanlı ruhuyla ayağa kalktığımızı ve gerçekleştirilecek olan çeşitli etkinliklerle yaşatılan bu zaferi unutmayacağımızı ve unutturmayacağımızı belirtti.

Başkan İsmail Erdem, “Bizler ecdadımızın torunları olarak bu topraklarda yaşıyorsak Sultan Alparslanları, Fatih Sultanları, Sultan Abdülhamit Hanları unutmayacağız. Milli mücadele döneminden bugüne kadar bu ülke insanı, bu topraklar ve bu vatanın geleceği adına tarihte iz bırakanları hiçbir zaman unutmuyoruz, geçmişimize her zaman sahip çıkıyoruz. Bu vesileyle bu programda emeği geçen tüm öğrenci ve öğretmenlerimize teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

selyus