Ana Sayfa SİYASET 3 Eylül 2014

Haydarpaşa Garı’na ruhsat yok

Kadıköy Belediye Başkanı Nuhoğlu, tarihi Haydarpaşa Garı’nın restorasyon projesine “özgün binanın yapısını bozacağı” gerekçesiyle yapı ruhsatı vermeye

Haydarpaşa Garı’na ruhsat yok

Kadıköy Belediye Başkanı Nuhoğlu, tarihi Haydarpaşa Garı’nın restorasyon projesine “özgün binanın yapısını bozacağı” gerekçesiyle yapı ruhsatı vermeyeceklerini açıkladı.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, tarihi Haydarpaşa Garı’nın restorasyonuna ilişkin, “Yasal olarak plan süreçleri tamamlanmayan ve eski eser binaya ilave yapılaşma getiren restorasyon projesine onay vermemiz mümkün değildir” dedi.
Nuhoğlu, belediyede düzenlediği basın toplantısında, TCDD’nin Tarihi Haydarpaşa Gar Binasının restorasyonuyla ilgili ruhsat başvurusuna işaret ederek, projeye “özgün binanın yapısını bozacağı” gerekçesiyle yapı ruhsatı vermeyeceklerini açıkladı.

Projenin orijinal yapıya uygun olmadığını söyleyen Nuhoğlu, sebepleri şöyle sıraladı:
“Çatı arası döşemesinin çelik sistemle yükseltilerek gabarinin değiştirildiği ve çatıya gelen yük sebebiyle statik sistemin yeniden hesaplanması gerektiği, daha önce fonksiyonu olmayan çatı arasına sergi salonu, kafeterya, konferans salonu fonksiyonu verilerek statik yük hesabının değiştirildiği, yangın merdiveninin çatıya çıkarılarak bu alanda döşemenin kesildiği, yeni asansör ilavesi yapılarak döşemelerin her katta açılarak statik sistemin bu bölümde değiştirildiği, iç avluda şeffaf asansör ve bağlantı köprüsü ile çatı arasına kadar yeni ilave yapılaşma olduğu, avlunun üzerini tamamen kapatan bir çatı örtüsü ile binanın bu cephesinde, görünüşün tamamen değiştirildiği, bu örtünün çözümü itibariyle yeni bir yapılaşma içerdiği ve statik sistem çözümü gerektirdiği görülmektedir.”

Söz konusu düzenlemeyle binanın yüksekliği ve kapladığı alanda ciddi değişiklikler yapılacağını kaydeden Nuhoğlu, şöyle devam etti:
“Bu nedenle yasal olarak plan süreçleri tamamlanmayan ve eski eser binaya ilave yapılaşma getiren bir restorasyon projesine onay vermemiz mümkün değildir. Devlet Demiryolları İşletmesi Genel Müdürlüğünün Haydarpaşa Gar Binasının rölöve, restitüsyon, restorasyonu ile ilgili ruhsat başvurusu belediyemiz tarafından ret edilmiştir.”
Nuhoğlu, tarihi gar binasının restorasyonuna itirazları olmadığını vurgulayarak, “Orijinal haline sadık bir restorasyon projesi önümüze gelirse elbette onaylarız” dedi.

TCDD Genel Müdürlüğü’nden açıklama

Genel Müdürlüğünce, Haydarpaşa Gar’ın röleve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin, binanın mimari özelliklerine ve orijinal haline uygun olarak hazırlandığı belirtilerek, “Projede, Kadıköy Belediye Başkanınca iddia edilen “ilave yapılaşma” yoktur” açıklamasında bulunuldu.
TCDD’den yapılan yazılı açıklamada, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu’nun Haydarpaşa Gar binasının restorasyonuyla ilgili değerlendirmelerde bulunduğu hatırlatılarak, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi gerektiği ifade edildi.
Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Taşınmaz kültür varlıklarının nasıl ve ne şekilde restore edilecekleri yasayla tanımlanmıştır. Bu çerçevede, Haydarpaşa Gar’ın röleve, restitüsyon ve restorasyon projeleri, binanın mimari özelliklerine ve orijinal haline uygun olarak hazırlanmıştır. İstanbul Kültür Varlıkları Koruma 5 No.lu Bölge Kurulu Müdürlüğünden gerekli izinler alınmış; proje kurul tarafından oy birliğiyle onaylanmıştır. Projede, Kadıköy Belediye

Başkanınca iddia edilen “ilave yapılaşma” yoktur.”

Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun ilgili maddesinde “Kamu kurum ve kuruluşları ve belediyeler ile gerçek ve tüzel kişiler, Koruma Yüksek Kurulu ve koruma bölge kurullarının kararlarına uymak zorundadır” hükmünün yer aldığı belirtilen açıklamada, TCDD ve diğer kamu kurumlarının Kurul kararına uymak ve uygulamak zorunda olduğuna işaret edildi.
Açıklamada, “Haydarpaşa’ya ilişkin söz konusu Koruma Kurulu kararında, Kadıköy Belediyesi temsilcisinin de onay ve imzası yer almaktadır. TCDD son 10 yılda demiryollarının mimari mirasını yaşatmak için yüzlerce gar ve istasyonun röleve, restitüsyon, restorasyon (3R) projelerini hazırlamış, ilgili koruma kurullarının izni ve onayıyla kültürel mirasına sahip çıkmıştır. Bugüne kadar bir yerel yönetimin koruma kurulunun onayladığı bir projeye “ben onay vermem” dediği görülmemiştir” değerlendirmesinde bulunuldu. AA

Etiketler:
selyus